Marja

Den långa resan.

Luften gick ur mig.

charmen

Hade beställt ett bokpaket. Något för kroppen, något för själen och så ett par julklappsböcker, som jag inte kan visa än.

I morse gick luften formligen ur mig. Jag har ångat på den senaste veckan och inte känt efter, tänkt som i ipren-reklamen att ’så farlig behöver väl smärtan inte vara’, men det håller inte i längden. Jag är inte frisk och det gör mig trött.
Dessutom blev jag väldigt berörd av terrordåden i Paris och i förgår fick jag ett dödsbud från Finland. En kvinna som jag känt hela mitt liv, som har hjälpt mig, hjälpte mamma när hon blev gammal och sjuk, som jag har fått bo hos när jag varit i Finland. De senaste åren har hon varit sjuk och på bott på vårdhem. När jag hälsade på för bara drygt ett par månader sedan, visste jag att det var sista gången vi skulle ses. Just den dagen var hon närvarande och höll min hand. Jag strök hennes kind, kysste henne på pannan och viskade ’Kiitos kaikesta’ (tack för allt) i hennes öra. I kväll måste jag skriva några rader till hennes man…

Jag kände att jag måste ta itu med min hälsa och ringde vårdcentralen för att få reda på röntgenbeskedet. Eftersom jag fått remiss till ÖNH så måste det ju varit något som primärvården inte ansåg sig klara av.
AT hade semester… men jag fick prata med en trevlig sköterska. Han hade inte behörighet att läsa röntgensvaret, men lyckades lyssna på det AT dikterat inför remissen till ÖNH. Infektioner i bihålan och överkäken, samt i en rotspets till en tand. Den tanden som rotfylldes för ett par år sedan och som aldrig riktigt känts bra. Suck! A never ending story.
Jag ringde till ÖNH och där möttes jag av ett meddelande att de har så många sjuka bland personalen att de inte hinner svara. Sen ringde jag tandläkaren och bokade tid för konsultation. På fredag hade han tid. Få se om han får göra något, eller om jag rentav ska byta tandläkare. Jag har varit där flera gånger med tanden och han har sagt att den är bra, att det är bihålan eller käkleden som spökar. Hans företrädare förstörde två tänder för mig, så jag tror jag måste lämna det huset, den kliniken, den stolen…

Jag hade inget studiebesök i kväll, det var flyttat till nästa vecka. Ute var det grått och regnigt, men jag tog en promenad efter bokpaketet. Hade tänkt ta en omväg hem, men det regnade så mycket att jag gick raka vägen. Färgerna i naturen var så milda i det halvdisiga vädret. Väldigt vackert, faktiskt.

dimmigt

dimmigt2

Lite scary känns det när torra pinnar börjar knoppas och få gröna blad. Här är en torr blomma, färska blad och knoppar längs hela stjälken. Utveckling i fel ordning… baklänges liksom.

nyablad

nyablad2

Sen kan jag berätta att jag fixat min mobil själv. Jag ändrade på inställningarna på wi-fi i ’avancerat’. Klickade bort några förbockade funktioner och då slutade den stå och scanna och tugga batteri. Jag frågade killen på Telia om just det och han menade att det inte hade någon betydelse. Nu funkar wi-fi och även övergången till 4G vid behov utan några problem och jag laddar batteriet som vanligt. Känner mig åter en gång som en riktig turgumma. En envis sådan.

Ha en trevlig tisdagskväll<3

8 kommentarer

  1. Ditte

    Det är lätt att ”ånga på” när farten ändå är uppe och just då känner man inte tröttheten utan den kommer senare.
    Hoppas du nu kan vila dig i veckan.
    Trevligt med nya böcker, både att ge och få.
    Vad gäller din tandläkare så tycker jag du ska byta, detta verkar inte bra och så mycket sämre kan det inte bli.
    Hoppas nu du får hjälp både hos tandis och hos ÖNH.
    Jag tänkte också idag på att det var ganska grönt. Växterna måtte ju ha kommit helt i otakt.
    Dina bilder var så fina och inte känns det som om det var november.
    Kram från mig.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Jag ska ta det lugnt. Känns inte roligt att jag gått omkring med infektioner i bihålan och käken en längre tid. Det kan ju sprida sig… Tur jag fick nervvärken, så att läkaren tog mig på allvar.
      Det var riktigt skönt ute i dag. Jag gillar ju regnväder… 🙂
      Kram! 🙂

  2. Freja

    Jag går till en tandläkare från samma by som mig. Ekonomiskt fördelaktigt, men jag är inte alltid så nöjd med behandlingen. Svårt att byta eftersom alla i byn kommer att bli gramse på mig, och stan är för liten för att det inte ska komma fram… Ja, ja, han går nog i pension snart, då blir det automatiskt ett byte…

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag är nog alldeles för ’lojal’ när det gäller tandläkare, frisör, fotvårdare m.m. Varför skulle man inte kunna byta? Den tandläkaren jag var hos akut på jourtid och drog ut en tand verkade så himla trevlig och kompetent. Jag tror jag ska kontakta honom och be om en second opinion.

  3. Paula i pörtet

    Men fy så besvärligt du har det! Jag har heller inte lyckats hitta en tandläkare som jag är nöjd med. Förut fick jag en offert på vissa åtgärder, när det var klart blev det dubbelt så dyrt. Tandläkaren försvarade sig o sa att den absolut inte var bindande…
    Man har dragit ut tänder där flisor sedan suttit kvar och har lett till operation och jag vet inte vad…
    Hoppas du får bra hjälp nu, stå på dig! Och krya-på-dig-kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Paula! Jag sa att jag ville prata om vad vi skulle göra när jag bokade tiden och sen tror jag att jag går till en annan tandläkare för en second opinion. I värsta fall kan det bli remiss till tandläkarhögskolan för rensning av roten via operation i tandköttet. Gruvar mig verkligen. 🙁 Jag vill inte förlora den här tanden, för då blir det besvärligt.
      Kram! 🙂

  4. Tove Olberg

    Så du har det, jag önskar dig det ljusare. Det är lätt att stå på då det flyter ..
    Gillar ditt bokval – i synnerhet tarmen … hihi – vår måendemätare på flera sätt!
    kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag har ju problem med tarmarna, så det ska bli intressant att läsa en icke-medicinsk bok. ☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.