Marja

Den långa resan.

Tänd ett ljus och låt det brinna…

Kreativa kursen i kväll och vi skulle göra något med ljus. Stöpning hinner man inte med på 2 timmar, men det finns så mycket annat kul man kan göra.
Vår kursledare visade bilder och förklarade vad man kunde göra med blockljus. Dekorera med servetter (typ decoupage), färdiga klistermärken, saker på nålar man sticker in i ljuset m.m. Långa ljus kan man knyta en palissad av kanel runt eller sticka in stjärnanis.
Sen hade hon förberett ett par ’enkla’ övningar. Först rullade vi ljus av vaxplattor.

ljus2

Ljuset med rosetten är ett demoljus. Jag gillar inte glitter, så jag tänker knyta en spets runt mitt. Plattorna kan man köpa hos Panduro och de ligger i en förpackning med vekar och tips på olika sätt att rulla dem. Jag gillar vaxljus, så jag tänker gå och köpa material och rulla. Ett par ljus med en spets knuten runt och ex. en bjällra blir en perfekt gå-bort-present i jul och nyår. Tyvärr gick mina handflator sönder av rullandet, men jag kan alltid ta på mig tunna plasthandskar.

Sen fick vi dekorera vita kronljus. Det fanns färdiga klistermärken med julmotiv som man blötte i ljummet vatten och sedan tryckte fast. Det fanns också små paraffinplattor som man kunde klippa motiv ur som sedan trycktes fast med hjälp av handvärme.

ljus

Det var lite pillrigt, dels att klippa i det mjuka materialet, dels att trycka fast det med formen i behåll. Det hade kanske varit lättare med en hobbykniv. Det är nog ingenting för mig. Men det var trevligt som vanligt och roligt att få pröva på något nytt.

Tidigare i dag for jag till Strömpilen för att hämta ut ett paket på posten. Jag hade beställt från Dermosil och höll på att inte få ut paketet. Jag har egentligen ett dubbelnamn, Marja-Terttu, med bindestreck och allt, men jag har alltid använt namnet Marja. Nu står det Marja-Terttu på mitt id-kort, men på paketet stod det bara Marja. Jag fick ett påpekande att jag måste använda mitt dubbelnamn, för nästa gång lämnar de inte ut paketet. Så noga är det. Tänk på alla utländska namn som är svåra att stava rätt och på alla olika sätt man kan använda ett efternamn i olika kulturer. Johanna har två efternamn och jag är väldigt noga med att skriva dem i rätt ordning.
Min första tanke var att ta bort bindestrecket i folkbokföringen, men då måste jag ju skaffa ett nytt id-kort. Igen.

I posten låg ett nytt brev från AT. ÖNH hade svarat på remissen att jag måste fixa den infekterade tanden. Inget mer. Jag beställde telefonkontakt med henne när hon kommer tillbaka på måndag, för jag vill fortfarande ha hela röntgenbeskedet u.p.p.l.ä.s.t för mig. Det börjar bli tjatigt nu. Sorry!

I natt snöade det i inlandet, men här i kustremsan regnade det. I väntan på bussen tog jag ett par bilder på de fina oxelträden som är fulla med röda bär.

oxelbar

oxelbar2

Ha en lugn torsdagsnatt <3

 

6 kommentarer

  1. Tove Olberg

    Detta inlägget var spännande, först ljusen på kreativkursen, sedan blev det lite mörkare – jag säger tänk hur det är med våra vårdinrättningar nu för tiden … inte lätt vara i behov av vård. Bra du har mål i mun!
    Nu tänder vi ett ljus. 🙂
    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det är en aning stressigt inom vården i dag, till och med på min förut så trygga hälsocentral. Jag tror ju att de gör så gott de kan, men det känns inte så kul att behöva ringa och tjata hela tiden.

      Ja, nu tänder vi ett ljus och låter det brinna för fred och frihet och en positiv kamp mot mörkret!
      Kram! 🙂

  2. Comsi Comsa

    Ja nu blir dom allt hårdare och har man tidigare lagt till eller tagit bort namn så kan man lätt få problem. Jag har aldrig stöpt ljus inte ens i skolan….

    Kram på dig ♥

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, jag vet att de är hårda och det är klart att nu blir det skarp bevakning. I och för sig är det bra, jag blev bara lite förbluffad för det där bindestrecket har aldrig vållat mig något problem tidigare. Nu måste jag komma ihåg det när jag beställer varor.
      Jag har heller aldrig stöpt ljus tidigare, men det tar ju som sagt lång tid…
      Kram! 🙂

  3. Ditte

    Vad trevligt att få gå med på den kreativa kursen och se vilka fina saker du fått till. Förstår att det är pillrigt. Jag har någon gång med ett mycket klant resulatat provat att dekorera vita ljus, men tror kanske er på vaxljusen. Inte enkelt det heller, men kanske mindre pillrigt.
    Jag har ju döttrar som är duktiga på det här med pyssel….
    Men att stöpa ljus är jag bra på. Har flera år i skolan lett ljusstöpning och det är lite mer handfast. Även att tillverka pepparkakshus har jag fått till.
    Märkligt med posten och namnet, men nogrannheten har nog ökat.
    Önskar dig en trevlig kväll.
    Myser i soffan och regnet smattrar mot fönsterblecken.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig fått prova på att stöpa ljus och inte heller bakat något pepparkakshus. Stackars Johanna… men jag har ett foto där vi bakar pepparkakor då hon är sådär 4-5 år. 🙂
      Jag var med om en incident på posten före jul för två år sedan, då en kvinna med utländskt namn inte fick ut sitt paket från mamman i London på grund av att namnet inte stämde. Vilken tragedi!
      Låter mysigt med det smattrande regnet. Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.