Marja

Den långa resan.

December: Förverkligande

forverkligande

Paulo Coelhos ord för årets sista månad är Förverkligande.

”Ta vara på chanserna i livet, för om du missar dem får du vänta länge på att de ska komma tillbaka.”
(Ur Det femte berget)

Vi lever bara en gång…ta vara på livet…du får bara en chans…carpe diem… Jag blir så stressad! Visst är det sant, men det finns en uppfordran i de uttrycken som får människor att jaga efter… ja vadå? Upplevelser, äventyr, karrlär, pengar, lyx? Och sen när man inte orkar längre, frågar man sig, var det bara det här?

Vad betyder det egentligen att man ska förverkliga sig själv? Jag skulle vilja leva så att jag är tillfreds med mig själv, vara en god medmänniska, ta livet på allvar, men också känna glädjen och tacksamheten över att få leva. Ljusets krigare visar vägen:

”Krigaren vet att allt som omger honom – hans segrar, hans nederlag, hans hänförelse och hans modlöshet – är en del av den goda kampen. Och han förstår att använda rätt strategi vid rätt tillfälle. En krigare strävar inte efter att vara sammanhängande, han har lärt sig att leva med sina motsägelser.”
(Ur Handbok för Ljusets krigare)

Hur tänker du?

Ha en lugn onsdagskväll <3

6 kommentarer

  1. Paula i pörtet

    Hej, inte är det lätt att veta hur man bäst lever och förverkligar sig själv. Inte är det genom böckers försorg tycker jag. De är mest skrivna för att författarna ska tjäna en hacka…känns det som.
    Jag har fått en stor tillfredsställelse under senaste månaderna när jag engagerat mig en del i våra flyktingar på orten. Jag får positiv energi och är förvånad över hur roligt volontärarbete är, något jag aldrig tidigare provat på. Man får ju göra så mycket man själv känner att man har lust och ork att göra, ingen tvingar en till insatser, men eftersom det är så berikande så är det svårt att hålla igen.
    Fattig kommer jag att förbli i detta livet, det gäller därför att koncentrera sig på det som inte tillhör det materialistiska i livet, och jag tycker jag kommit en bra bit på väg.
    Kram från pörtet

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Du gör ju precis det som gör dig tillfreds med dig själv och livet. Är det inte det som är meningen? Pengar gör en inte lycklig. Kram! 🙂

      • Tove Olberg

        Intressant ämne Marja! Kring detta har jag filosoferat länge och funnit att det inte alltid är frågan om att sätta sitt självförverkligande i första rummet utan i samverkan med det övriga livet, men att se om sig själv med behov av vila och återhämtning nog for att orka. Läste mycket Coelho för några år sedan och fann sånt jag behövde då och det finns med mig än, men jag är lite mätt på alla dessa positiva tänk som ibland saknar sund grund att stå på. Och pengar – att ha så en klarar sig skapligt!
        Vi är människor och jakten på stressfri lycka är näst intill som jakten på pengar -nästan!
        Kram

        • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

          Ja Tove, det är ett komplicerat ämne och det är så lätt att sugas med i jakten på det ena och det andra. Jag håller med dig om att det är viktigt att ta hand om sig själv och där ingår vila och återhämtning.
          Jag gillar Coelho när han inte blir alltför religiös och har läst en hel del av honom.
          Kram!

  2. Ditte

    Svåra frågor och jag har ckså funderat mycket på dessa. Har läst en del av Coelho och det har gett mig en hel del och fått mig att fundera på saker jag inte tidigare gjort.
    Pengar kanske inte gör en lycklig, men det kan underlätta…
    Och den stressfria lyckan letar jag fortfarande efter. Ja, jag kan i och för sig leta efter en hel del…
    Sedan är näst afråga; när är man nöjd.
    Stor kram och många tankar till dig.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det är mycket att fundera över… frågan: När är man nöjd? är mycket relevant.
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.