Marja

Den långa resan.

Januari: Tillit

Nu börjar vi med en ny kalender av Paulo Coelho och januari månads ord är Tillit.

januari

Illustrationerna har som tidigare gjorts av Catalina Estrada och i årets kalender är färgerna inte lika sprakande, utan mera dämpade och dimmiga.

Bakgrunden till månadens illustration är som en mörk stjärnhimmel. Jag tänker en stjärnklar natthimmel, då hela universum öppnar sig för oss. Att känna tillit till universum, till livet, till vägen vi blivit satta att vandra, till kärleken som drivkraft, har alltid varit en föreställning ända sedan jag var barn. Jag har skrivit om det i min barndomsskildring… att tilliten till (föreställningen om) universums goda krafter gav mig mod att leva och hoppas.

Som vuxen tänker jag lite annorlunda, ställer större krav. Jag tror att vi måste känna tillit till oss själva, till vår rätt att existera, till våra tankar, till våra känslor… för att vara trygga. Har vi inte den tilliten, kan vi förstås inte känna tillit till andra, vi blir intoleranta, vi blir rädda och fördomsfulla inför allt okänt, förändringsobenägna och osäkra när vi blir ifrågasatta.

Tillit är svårt.

”Att vi inte är rädda för mörkret beror på att vi är ljusets vapendragare.”
(Ur Otrohet)

Dela gärna med er hur ni tänker om tillit.

Ha en skön måndagskväll <3 

 

10 kommentarer

  1. Comsi Comsa

    Det är sant som du skriver, tillit och tro på sig bör man ha för att känna sig tillfreds med dig själv. Men om man litar mer på andra om man har det vet då tusan, kanske kanske inte… Jag känner mer tillit till mig själv just nu än vad jag gör till andra….

    Kram ❤

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag tänker att det ena utesluter inte det andra, men för att kunna känna tillit till andra och världen, måste man först känna tillit till sig själv. 🙂
      Kram! 🙂

  2. Paula i pörtet

    Hej, vilken otroligt vacker kalender! Man kan ju bli inspirerad för mindre. För mig är universum alldeles på tok för stor, jag greppar inte alltet, det hela, jag tror jag blir tokig om jag ens försöker. Men, jag begriper desto mer hur själviska människor på jorden är som tror att allt snurrar runt deras lilla tillvaro. Att universum sett till att just de fötts här i Norden, där vi har det så bra. Och att de som inte haft turen att födas här, ja dom kan skylla sig själva…eller nåt! Ibland känns tillvaron lite hopplös, framför allt när man tänker framåt, var ska detta sluta? Men visst tror jag på mänsklighetens inneboende godhet, om vi lyckas väcka de stora massorna till insikt. Tillit är ett ganska roligt ord, om man inte ser till betydelsen utan bara till bokstäverna o dess kombination är det rentav ett ganska lustigt ord. Någon som försöker lära sig svenska finner säkert ordet som ganska märkligt. Jag hoppas att vi alla känner tillit till oss själva, att vi lever som vi lär och att vi kan projicera vår tillit till våra medmänniskor
    Kramiz

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack för fina tankar, Paula. Tillit är ett lustigt ord även på så sätt att det blir samma om man läser det baklänges. Vad är det man kallar sådana ord?
      Jag håller med om att universum är stort och obegripligt och när man tänker att vi alla tillhör universum blir man verkligen ödmjuk. Jag tror ju på en kraft, men jag kan inte kalla den Gud, så då blir det universums goda kraft. 🙂
      Kram! 🙂

  3. Freja

    Att ha tillit till sig själv tror jag är viktigast, då kommer tilliten till andra av sig själv. Tyvärr är det så många vuxna individer som fortfarande inte riktigt vet vem de är och vad de står för…

  4. Inga-Britt Gustavsson

    Tänk att det råkar jag veta …..Vad det ordet kallas , som kan läsas både fram-och baklänges .
    PALINDROM .
    Det grundar sig på att jag har lite mani på att sy väskor / kassar och ge till omgivande vänner . Min vapendragare , tillika dotter tyckte att jag måste ha ett märke . Och vi kom på ordet RETSYSTER , eftersom det är en palindrom .
    Beträffande tilliten . För mig är det NÅN ATT LITA PÅ !
    Nåt jag känner starkt för i dessa tider när jag har kontakt med många ensamkommande flyktingbarn .Att dom ska känna TILLIT för mig ! KRAM !

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Just det, palindrom var ordet jag letade efter. Används ibland i korsord. 🙂
      Kul namn på era väskor. 🙂 Håller med om det du säger om tillit… inte minst vad gäller flyktingbarnen.
      Kram!

  5. Ditte

    Ordet tillit är viktigt för mig. Det är ett speciellt ord, dessutom ett palindrom (kan läsas åt båda håll) och att ha tillit till sig själv och andra är på något sätt grundläggande.
    Kalendern är så fin så jag ska nog försöka köpa en i år. Förra året missade jag…
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, det var ett bra ord att börja det nya året med. Jag tänkte att jag inte skulle köpa kalendern i år, men kunde inte låta bli eftersom den heter Mod. Jag gav den till Johanna i julklapp också och hon blev väldigt glad över den. 🙂
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.