Marja

Den långa resan.

Dåtid och nutid.

mammaochjag

Det kom ett brev på posten med kopior på gamla dokument rörande min mammas släkt. Med följde ett gammalt trasigt fotografi.  ’Vem av dina syskon är det på bilden?’ frågade avsändaren. Jag är nästan säker på att det är mamma och jag, för jag har ett minne av att det här fotot finns i vårt familjealbum, som min yngsta bror har hos sig. På baksidan står mammas namn och ’farmor Aliisas syster’. Jag måste göra lite efterforskning, samt skanna in fotot och försöka förbättra kvaliten så gott det går.

Jag vet en hel del om min släkt på pappas sida, men nu ska det bli intressant att få veta lite mer om mamma. Jag vet att min äldre bror också är intresserad…

Fortfarande kallt, just nu -24,5 grader på min balkong. Läste i Vk att en av eu-migranterna i Umeå hade sovit i -22 grader i husvagnen. Hur klarar man det?

Jag pälsade på mig och gjorde en liten utflykt till Ålidhem och den lilla parken Dungen bakom Kulturhuset Klossen.

vinter

Snön klär träden med något som påminner om bomullstussar.

sombomullstussar

Här är det fritt fram att odla. Jag skulle kanske kanske kolla om jag kan få en sådan här låda till nästa sommar.

idungen2

Inne i centrum finns bl.a. en affär för begagnade böcker. Ägaren berättade att han säljer mest på nätet och kommer att stänga ner affären i mars. Synd, för det är ganska mysigt att slinka in där och titta och känna på gamla böcker. Somliga är riktigt gamla, som de här.

gamlabocker

gamlabocker2

’Den här skulle jag aldrig få för mig att vika till konst’, sa jag när jag höll i boken från mitten av 1800-talet.

Ha en mysig fredagskväll<3

4 kommentarer

  1. Ditte

    Oj, så kallt ni har det! Här nöjer jag mig med -5 idag, lite snö har kommit och det är vackert. Snön lyser upp.
    I Stockholm finns det platser på härbergen för immigranterna hörde jag på både radion och på teve och det känns bra. Men säkert kan det vara svårt för dem att få veta var…
    Vad roligt med fotot och klart att du vill veta mer om din mammas familj.
    Önskar dig en fin kväll-

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      I dag är det lite varmare, bara -18 grader. 🙂 Umeå kommun tycker inte att de har någon skyldighet att ta hand om eu-migranterna, så det är kyrkorna och frivilliga som kämpar för att ingen ska frysa eller svälta. Nu bygger pingstkyrkan ett tillfälligt härbärge i en lokal som ser ut som en källare.
      Ha en bra helg! Kram! 🙂

  2. Judy

    The old photos are such wonderful keepsake’s. Family history is great to check out. 🙂 You can discover relatives and see what life was like for them. My husband is second generation Canadian and both sides are from Sweden. Thanks to the internet we can find out so much more of the history. We had -27C this morning and it’s warmed up to a cold -20C. The old books are a real treasure. Like the book folding you do but agree that it shouldn’t be done with historic ones. Have a good day! Hugs! Judy

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      I love old photoes and I know a lot about my father’s family. I was contacted by a distant relative about these papers and of course I wanted to know more about my mother’s family.
      Have a nice weekend! Hugs! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.