Marja

Den långa resan.

Långfredag

dagens

Känslan i dag. Det är långfredag.

Långfredagen har alltid varit årets värsta dag för mig. Så länge jag kan minnas har den här dagen varit en enda lång smärta och ångest. Som barn satt jag i Fåglums kyrka och stirrade mig tårögd på altartavlans träsnidade korsfäste Kristus. För mig var han var så utsatt och övergiven av alla.

När jag kom hem till Finland, blev det förstås lite lättare, men långfredagen var fortfarande en speciellt tråkig dag, då man knappt fick skratta eller göra något roligt. Det gick inga bussar in till stan och det fanns inte så mycket att göra. Oftast var det mulet väder också.
Så småningom började bussarna gå efter kl 18.00 och då kunde man till och med fara på dans.

Nu försöker jag leva som vanligt, men barndomens smärta försvinner nog aldrig. Den finns där varje långfredag som en skugga i bakgrunden.

I morgon ska jag träffa vänner och äta lite påskmat. Livet fortsätter.

God natt <3

4 kommentarer

 1. Terttu Haapanen

  Hej Marja! Minnena dyker upp för mig också. Hemma i Finland fick man absolut inte göra någonting på Långfredag. Jag minns när jag gömde mig och virkade en mössa åt mig så att ingen såg…;)

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Det är nog bra att tiderna har förändrats, så man inte behöver göra saker i smyg längre.
   Kram!

 2. Ditte

  Jag minns också barndomens långfredagar då man inte fick leka med andra barn och knappast ens gå ut och på radion spelades det sorgsen musik. Men tiderna förändrades och det minns jag också och fint att kunna få ha roligt denna långa fredag.
  Jag förstår att dina minnen från barndomen följer dig även om du idag fösöker leva som vanligt. Tänk hut lätt barn påverkas och att detta sedan finns kvar ett helt liv.
  Stor kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Vissa känslor följer en livet ut och det är ju tur att man som vuxen kan förstå och bearbeta. Jag önskar ju att någon vuxen hade kunnat förklara för mig då…
   Men nu är långfredagen genomliden och jag har haft en trevlig kväll med mina vänner. 🙂
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.