Marja

Den långa resan.

Artros är ingen förslitning.

Artros är ingen förslitning av lederna, man kan inte slita ut sina leder. Artros är en sjukdom som förstör ledytorna. Artros är ett samlingsbegrepp på smärta av olika ursprung. Smärtan kommer inte bara från leden, utan även från ledband, ligament, senor och muskelfästen runt lederna.
Man kan alltså inte slita ut en led, men däremot ’slita in’ den genom att använda den och helst på det sätt som gör mest ont. Tänk dig en dörr där gångjärnen rostat… den går att lirka upp genom att lirka, lirka, lirka, lite i taget.
Om nacken låter som en kaffekvarn när du vrider huvudet, fortsätt vrida åt höger och vänster och bjud sedan grannen på kaffe.

Jag har varit på föreläsning om artros med Reumatikerföreningen. En entusiastisk sjukgymnast som jag hört förut, men som då föreläste om smärta, ’underhöll’ oss och svarade på frågor. Han hade glömt datorn hemma, så vi slapp stirra på bilder och det är faktiskt mycket trevligare. Det blir mycket bättre kontakt mellan föreläsare och åhörare då.

Det finns dock undantag vad gäller begreppet förslitning. Jag opererade ju bort min menisk i höger knä i början på 70-talet, en operation som inte längre görs vad jag förstår. Utan menisken, som är både stötdämpande och extra glidyta, ligger benens ledytor och gnider mot varandra. Jag klarade mig jättebra i 30 år, dansade bl.a. internationell folkdans där knäna belastas en hel del, men sen kom smärtorna. Om de beror på avsaknaden av menisk, d.v.s. förslitning, eller sjukdomen artros är svårt att säga. Troligen det senare, eftersom jag har besvär i flera leder och kotor. Enligt föreläsaren får alla artros, en del hinner bara dö innan.

Det var en trevlig föreläsning. Jag har ju gått s.k. artrosskola på Hälsocentralen, men det finns alltid nya saker att lära sig och nya infallsvinklar och strategier.

Efteråt var det fika, men jag valde att fara hem, för någon hade tagit på sig alldeles för mycket parfym, så jag fick huvudvärk och dimsyn. Det är synd att folk inte kan ta hänsyn.

I morgon är det vattengympa efter två veckors uppehåll. Som jag längtar!

God natt mina vänner <3

 

 

6 kommentarer

 1. Tove Olberg

  Nu är jag uppdaterad i ämnet, tack för det Marja!
  Sitter här och vrider på huvudet, det knastrar lite så jag vrider lite till.
  Det är bra att veta något om sina åkommor. Själv är jag lyckligt fri från smärta och värk, det uppskattar jag!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag har väldigt mycket som knastrar i nacken och det känns obehagligt, men så länge inte någon nerv ligger i kläm är det bara att leva med det. Skönt att du inte har smärta eller värk. 🙂
   Ha en fin dag! Kram! 🙂

 2. Ditte

  Vilken tur att föreläsaren glömt datorn. Jag tycker precis som du att det är roligare när någon pratar fritt . Många föreläsare läser ju bara på datorn och det kan man ju göra själv….
  Tack för uppdateringen om artros. Det mesta hade jag klart för mig, har ju en dotter som är fysioterapeut och har berättat.
  Har hitintills klarat mig bra men man vet inte när det kommer.
  Trevligt med vattengympan för den ä rju både rolig och skonsam för kroppen.
  Stor kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, det är alltid trevligare med direktkontakt och han var strukturerad för han hade skrivit ner några stolpar innan han började. 🙂
   Vattengympan är ju den bästa träningen för mig. 🙂
   Kram! 🙂

 3. Paula i pörtet

  Hej! Jag försöker läsa allt jag kommer över om rönen angående artros eftersom jag är hårt drabbad och inte får någon medicinsk eller rehabiliterande behandling. Mina andra mediciner omöjliggör all smärtlindrande medicin utom plåster och jag har inte märkt någon förbättring av dem. Nu ska jag be att få en höftröntgen då jag börjar känna av även stelhet och svårighet att gå. Så hur det blir med cyklingen återstår att se. Det finns trehjulingar av bägge varianterna, jag valde den med två hjul framtill av två anledningar. dels för att hålla koll på bredden av cykeln på smalare cykelvägar och dels för att kunna kommunicera med min hund när hon blivit trött och får sitta i korgen (som jag tänkt att hon kan göra om vi är ute på längre turer)., Men jag blev också betänksam när jag testade styrningen. Hoppas det löser sig…när det torkat upp såpass att jag kan börja träna lite. Än ligger snön i dikena och det är surt på cykelvägen.
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Artrossmärta är svårbehandlad med smärtlindrande mediciner. Jag tycker att ipren-gel som jag stryker på till natten, lindrar bäst. Annars får man köra med värme, akupunktur m.m. Det är så individuellt. Tråkigt att du har det så besvärligt.
   Cykeln kommer säkert att fungera bra när du vant dig med styrningen. 🙂 Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.