Marja

Den långa resan.

Mjölkförpackningar och baddräkter

I morse blev jag väckt av väckarklockan, för jag skulle fara på skrivarträff. Det var min tur att ta med fika, så i går bakade jag en kryddkaka smaksatt med kardemumma, kanel och russin. Den är ett säkert kort som sällan misslyckas.
De renoverade i kvartersgården, så vi var hemma hos en av deltagarna. Det blev en uppläsning och sedan ringlade samtalet mellan olika ämnen. Bl.a. pratade vi om mjölkförpackningar… flaskor, tetra, brick… och jag kom ihåg att det också fanns plastpåsar med mjölk under en kort tid. Ingen kändes vid det, så det måste ha varit i Finland. Är det någon som kommer ihåg något sådant? Plastpåsar fyllda med mjölk? Det sas att de var så starka att de skulle klara tyngden av en vuxen man. Man fick öppna dem genom att försiktigt klippa av ett hörn och det skvimpade alltid ut lite mjölk på grund av trycket i påsen. Sen måste man ha en speciell hållare att ställa påsen i eller hälla upp mjölken i en tillbringare.

Jag var ju nere på Mariedal, så jag gick till Röda korsets secondhand, blev sugen på lite förortsrealism och köpte Sonja Åkessons samlade dikter för en guldpeng. Sen gick jag till Klädhuset M och konstaterade att de inte längre hade baddräkten jag brukar köpa där. Klorvattnet äter upp en baddräkt per säsong och jag har hittat en modell där som jag gillar. Just nu använder jag en baddräkt som jag hittade på Myrorna, en splitter ny klortålig baddräkt som är så stum i tyget att det känns som jag drar på mig ett korvskinn.

Jag kom på att jag hade missat Mr Selfridge i lördags, så jag har precis tittat på det avsnittet på plattan. Så bekvämt att kunna göra det.

Sen har jag målat igen. En havssnäcka och en korallfärgad korall.

snacka

korall

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

 1. Ditte

  Vad trevligt med skrivarträff och din kaka gör säkert succé. Verkar väldigt god!
  Mjölk i plastpåsar minns jag inte , däremot trekantiga ”tetror” i papp med plast på insidan som fungerade liknande, men nog var mer tåliga.
  Sonja Åkesson har jag några böcker av och läser dikterna då och då. (Jag hade förmånen att träffa henne när jag var ung och gick i gymnasiet. Hennes dotter var en klasskamrat.)

  Fina målningar och havet/havstema gillar jag ju extra.
  Kram och trevlig onsdag.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! De där mjölkpåsarna fanns nog bara i Finland… antagligen något Valio experimenterade med. Jag tror inte att de var så långvariga. för de var absolut inte populära. 🙂
   Sonja Åkesson var en favorit en tid… nu är det länge sedan jag läste hennes dikter.
   Kram! 🙂

 2. Judy

  Hi Marja! We also had the plastic clear milk bags with the specially made jug to hold them. They were even around in the 1990’s here in Canada. Such wonderful paintings! Thanks for sharing them! Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you Judy! So I wasn’t dreaming about those plastic milk bags. The bags I remember weren’t clear though, but greyish blue with text on. I must ask someone of my age in Finland.
   Have a nice weekend! Hope you have settled down in your new home! Hugs! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.