Marja

Den långa resan.

Väcker känslor

kyrkstugan2

Den här vackra glasmosaiken hänger på en av altandörrarna till Kyrkstugan vid Nydalasjön. Den väcker känslor hos mig. Fram till 10 års ålder levde jag i en strängt religiös miljö och Bibelns berättelser var skrämmande för mig, i synnerhet när de illustrerades av Dürers koppastick. Jag både fascinerades och skrämdes av de grymma bilderna i den stora illustrerade Bibeln.
Men sen fanns söndagsskolan med andra berättelser och kärleksfulla bilder. Den här kommer jag ihåg synnerligen väl… när Jesus säger att man ska låta barnen komma till honom, för ’de hör himmelriket till’… eller ska det vara ’dem hör himmelriket till’? Egentligen spelar den detaljen ingen roll, för det viktiga var att Jesus tog emot barnen med öppna armar. En kärleksfull gest som jag ville vara delaktig i.

I dag har vi haft årets längsta dag och natten var den kortaste. Solen gick aldrig ned och jag kunde inte sova, utan satt uppe och tittade på skuggbilderna från solens strålar på min städskåpsdörr. Så i dag har jag varit lite seg.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

4 kommentarer

 1. Ditte

  Vilken vacker glasmosaik! Jag har ju inte levt i stränga religiösa förhållanden utan mer tillåtande. Men i söndagsskola gick jag och det både hos ”Frälsis” och i kyrkan. Lite olika men trevliga vad jag kan minnas.
  Men jag kan minnas att jag i kyrkan i Töreboda tyckte att Jesus på korset var läskig…Minns inte hur mamma eller någon annan förklarade för mig. Men jag vet att de gjorde det.
  Tror det ska vara ”Låten barnen vara och förmenen dem icke att komma till mig ; ty himmelriket hör sådana till” . Men Jesus var ju barvänlig och generös.
  Och nu blir det mörkare igen….Men tur att det går i långsam takt.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, så är ordalydelsen.
   Jag satt och tittade på den korsfäste Kristus i kyrkan varje söndag som barn och lite förstörd blev jag ju. Vissa saker jag funderat på fick jag förklarade av en präst i samband med att jag gick i terapi. Min terapeut var borta i tre veckor och då gick jag hos en präst i stället. Bra komplettering. 🙂
   På torsdag far jag till Norrbotten och där är det lite ljusare än här. 🙂
   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.