Marja

Den långa resan.

En oetisk fråga

Jag lägger det här blogginlägget under kategorin Arga Marja, fast egentligen är jag inte arg, snarare ledsen och besviken.

Jag läste en insändare i dagen Vk, som slutade med frågan ’Vad gör ditt liv mer värt än andras?’ och jag blir mycket fundersam.

I Vk har vi fått läsa om de bristande resurserna på sjukhuset nu under sommaren. Två artiklar har handlat om kvinnor med cancer i bukspottkörteln, som fått sina operationer uppskjutna. Den senaste var en kvinna som kom till sin operation och fick veta att den var inställd/uppskjuten p.gr.a. bristande resurser/personal.

Insändaren är signerad ’Undersköterska på operation’ som i och för sig tycker att dagens sjukvård inte är tillräcklig, men samtidigt försvarar den genom att säga att man inte ska ’gå runt landstingets system’ och vända sig till pressen för att få hjälp. Nu hade den här kvinnan inte försökt gå före i landstingets operationskö, men förståeligt nog blivit besviken och arg när operationen hon väntat på inte blev av. Jag tycker det är bra att tidningarna skriver om den bristande vården. Hur skulle allmänheten annars få veta hur galen situationen är och kunna protestera och försöka påverka dem som bestämmer? Att sprida information är inte att ’gå runt landstingets system’. Om systemet inte fungerar måste man protestera. Högt!

Så till slutfrågan: ”Vad gör ditt liv mer värt än andras?” En OETISK fråga, i synnerhet från någon som arbetar inom vården. Mitt liv är lika mycket värt som alla andras och jag har all rätt att kämpa för det. Skulle jag vara i den cancersjuka kvinnans ställe, skulle jag naturligtvis sätta min överlevnad främst. Vem skulle inte göra det? Jag skulle absolut inte ’rätta in mig i ledet’ eller fundera över vilket värde mitt liv har i jämförelse med andras. Den tanken är absurd. Vi kan inte acceptera ett system som bygger på tanken att man skulle tvingas sortera människor. Vi måste kräva ett system som klarar av att ge ALLA den vård de behöver.

God natt mina vänner <3

 

 

8 kommentarer

 1. Caanita

  Fantastiskt bra skrivet!
  Förfärligt är det också att svaret från landstingsledningen är ”att detta ska tas med i höstens utvärdering”. Skämmes borde dom göra!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Caanita! Ja, byråkratin har ingen förståelse för hur människor har det. Därför är det viktigt att påvisa det gång på gång. ..

 2. Paula i pörtet

  Så förfärligt att läsa att hennes cancer spridit sig. Ändå är det ju inte oväntat direkt, om man får vänta länge på operation. Jag kan bara hålla med dig, det får bara inte gå till på så vis. Låt då dem vänta som ska ha en ny höftled eller liknande, visserligen trist för dem, men, med för få resurser, framför allt läkare, så måste livsviktiga operationer självklart gå före! Jag blir heligt förbannad, det handlar inte om brist på pengar utan om att systemet fallerar! Gräsligt är bara förnamnet, kan inte ens föreställa mig vad kvinnan går igenom…

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, det är förfärligt och jag håller med dig om att det är systemet som sviker de sjuka. Det handlar inte så mycket om resurser som om organisering. I Umeå är det värst för de cancersjuka och man skyller på att det inte finns vårdplatser för eftervården.
   Kram!

 3. Inga-Britt Gustavsson

  Du har helt rätt Marja ! Tyvärr är det nog likadant i hela landet ….
  Det är nog också tyvärr en prioritering … Yngre människor går före i prioriteringen !

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Yngre och män prioriteras läste jag nyligen i en undersökning. Män får också noggrannare utredningar av sina besvär än kvinnor enligt samma undersökning. Kvinnor ombeds att avvakta och ta en värktablett…
   Ha en fin vecka! Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.