Marja

Den långa resan.

Skogen har lösningen?

DSCN1338

Ibland undrar jag hur folk tänker. Många delar med sig av de mest korkade åsikter, utan att tänka på om något är realistiskt eller vad konsekvenserna blir. Ofta handlar det om att det man inte ser, det finns inte. Hur kan man ens klara vardagslivet med så inskränkt syn på världen?

I onsdagens Vk fanns en insändare som skulle vara ett inlägg i diskussionen om Umeå skall införa förbud för tiggeri. Roger undrar varför politikerna inte har kommit på att låta tiggarna plocka bär i stället för att tigga. Den har vi hört förut. Ut i skogen med dem, så blir vi av med dem på gatorna. På fullaste allvar tycker väldigt många att det är en superbra lösning. Jag har svårt att se ex den gamla kvinnan på Ålidhems centrum klivandes omkring bland lingontuvorna…jag tror inte ens den unga kvinnan jag ibland brukar subventionera med lite mat skulle orka med det. För att sen kunna sälja bären, krävs det arbetstillstånd och anställning hos en bäruppköpare (om man inte säljer svart förstås) och till det krävs en skattesedel, som i sin tur kräver en postadress till en bostad som det krävs en anställning för att få. Moment 22. Inget nytt.

Roger avslutar sin insändare med: ”Tänk vilken kanonförtjänst det skulle vara om man fick ut dem i bärskogen. Varför finns inte en enda av dem där, ställ dig den frågan till att börja med så kommer du i närheten av grundproblemet.”

”Kanonförtjänst” för vem? Och ”grundproblemet” är mycket mer komplicerat än så, kära Roger. Det finns inga quick-fix lösningar. Men skogen är bra. Ut med politikerna i skogen … låt dem meditera, slappna av, omprogrammera hjärnan och sen komma på nya bättre tankar, för det måste väl finnas mer humana åtgärder än förbud eller att fösa ut folk i skogen? 

Ha en lugn söndagsnatt<3

6 kommentarer

 1. Jan Sjöström

  Hej.
  Du menar på fullt allvar att det numera krävs arbetstillstånd och en registrering för skatt innan hitresta
  EU medborgare kan nyttja den Svenska allemansrätten. Till detta orerar du med nedsättande epitet i en inlaga som syftar till en insats av arbete från den utsatte samt idiotförklarar alla som har kapacitet att förstå sin nutid med ord som ”så inskränkta att dom svårligen kan klara ett vardagsliv”. Nej alla har möjlighet att nyttja våra skogar i enlighet med regelverket kring vår allemansrätt. Nej ingen behöver registreras för F-skatt enär inkomsten är skattebefriad (12.500 kr) om nu någon skulle komma på tanken att begära in verifikat. Vad gäller ”grundproblemet” så finns lösningen i ett arbete i hemlandet, detta oavsett vilka löner som där erbjuds. Att du som uppenbart ser dig som så initierad och väl informerad att du ser behovet av att sprida din sk vetskap i allmänt forum ställer dock krav på
  en aning mer stöd i empirisk fakta än ett allmänt svammel. Ser fram emot svar Häls/Jan

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Javisst, alla har rätt att utnyttja allemansrätten och att sälja sina plockade bär som biinkomst. Nu tänkte jag faktiskt ett steg längre, eftersom den här lösningen inte framställs som en hobbyverksamhet, UTAN som ett alternativ till arbete med ”kanoninkomster” och då måste det ske mer organiserat på samma sätt som med de thailändska bärplockarna.
   Jag är ganska väl insatt i problematiken och håller med om att åtgärder i hemlandet är lösningen. Men det sker inte över en natt… och här och nu sitter det människor på våra gator som inte kan sätta sina liv på ’hold’ och som förtjänar att behandlas med respekt. Det är väldigt provocerande för många personers samveten, som då hellre talar illa om dem eller vill skuffa undan dem ur synfältet. Det är ingen lösning och det var det jag reagerade emot. Jag tyckte det var ett korkat förslag .

 2. Ditte

  Tack Marja för detta! Ibland undrar jag om en del insändare och synpunkter i VK är på skämt.
  Kankse skulle dessa politiket själva ta sig en tur i skogen, verkar behövas för att de ska kunna andas frisk luft och få lite sundare åsikter.
  En vacker bild är det tror många beslutsfattare skulle behöva sitta här en stund vid sjön.
  Stor kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag brukar låta bli att reagera…försöker tänka att alla har rät till sin åsikt och har slutat att argumentera på busshållplatsen. Men jag reagerar ofta på dålig argumentation, eller avsaknaden på argumentation, för ibland blir det bara löjligt. Och farligt, eftersom det finns så många som sedan bara upprepar påståendena och tar dem som sanningar. Jag tror jag kommer att få mycket skit för det här. 🙂
   Ha en skön söndag! Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.