Marja

Den långa resan.

En hemsk dag

IMG_20161214_011225

Jag bara älskar att slå in julklappar och det var en syssla jag verkligen behövde koppla av med efter en fruktansvärt upprörande dag.

Jag var på stan och skulle ta bussen hem från Vasaplan. Tavlan visade att bussen skulle gå om 2 minuter, men precis när jag skulle stiga på stängde busschauffören dörren, tittade på mig där jag stod och log mot honom med busskortet i högsta hugg, startade bussen och for iväg. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Alldeles bredvid stod en annan busschaufför och väntade på nästa buss och jag vände mig till honom och frågade ’Såg du vad som hände?’ ’Ja’, sa han. ’Kan han göra så?’ frågade jag. ’Ja, det kan han’, fick jag till svar. Jag fick veta att den bussen var 4 minuter försenad, att tavlan inte visar rätt, att de har snäva körtider, att passagerarnas ansvar är att komma i tid… Jag i min tur upplyste honom om att det är en sak om jag springer efter bussen och chauffören inte ser mig, men nu tittade han på mig och vi får ju hoppas att han inte var blind. Jag sa också att om man är missnöjd med arbetsförhållandena (vilket jag vet att de är) så är det fel väg att gå genom att jäklas med passagerarna och att jag skulle anmäla detta. Till slut medgav han att det var taskigt gjort.

Nästa buss kom efter några minuter, men jag kände mig fruktansvärt KRÄNKT och osynliggjord och tanken slog mig genast om samma sak hade hänt om jag varit man. Om jag varit en man med portfölj som stått där bakom dörren.

Sen skulle jag tvätta och när jag kom ner till tvättstugan såg det ut som en svinstia där nere. Jag fick då kanalisera min ilska genom at svabba golvet, skriva en halvsträng lapp och komplettera ordningsreglerna med att golvet ska tvättas. Sen fick jag nog av anslaget med ordningsreglerna, där det finns en bild på en skurkärring med klut på huvudet och borstar och svabbar i händerna. Så himla sexistiskt. Nej, den ska ner och jag ska skriva om reglerna.

Tvätten var vrång med mig. Hemmaklänningarna hade vänt sig ut och in i maskinen och påslakanet hade ätit upp alla örngott och handdukar. Varför händer detta mig?

Som tur var hade jag bestämt att slå in julklapparna så jag fick göra något roligt och snart är de på väg till Stockholm. Hade egentligen inte tänkt ens öppna datorn i kväll/natt, men kom på att min bror fyller år i morgon, så jag ville skicka ett mail och gratulera honom. Nu sitter jag och lyssnar på Musikhjälpen på TV och försöker varva ner så jag kan sova i natt.

Ha en lugn onsdagsnatt<3

16 kommentarer

 1. Ditte

  Vilken taskig busschaufför! Misstänker att det föga hjälper att klaga hos bussbolaget, men så gör man inte. GRRR…
  Och tvättstugans oreda ovanpå detta! Puh! Tror dte blir bra om du tar ner skylten och skriver nya ordningsregler för just i tvättstugor verkar de helt klart behövas.
  Skönt att du kunde varva ner med att slå in julklappar och få till lite positiv energi.
  Stor kram från mig.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Nej, jag tror inte att det lönar sig att klaga… jag har klagat tidigare på chaufförer som sitter och pratar i mobilen och sedan är oförskämda när man säger till, men inte fått något svar. Det är bara att gå vidare. 🙂 Synd att det blev så många stressmoment i går, för det har spillt över till i dag, men i morgon är en annan dag. 🙂
   Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack snälla! Jag sov hyggligt när jag till slut gick och la mig. 🙂 I dag har jag gått vidare.
   Kram!

 2. Caanita

  Förstår din ilska pga busschaufförens nonchalanta beteende, du undrar om samma sak hänt om du varit man med portfölj?
  Svaret måste bli troligen inte, av den anledningen att män med portfölj ytterst sällan åker buss, eller hur?

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Alldeles riktigt Caanita. 🙂 Jag tänkte också det, men min fråga var helt hypotetisk. Jag kan tänka mig att en ung man/student säkert hade fått komma in. 🙂

 3. BussBorg

  Hej! Jag jobbar som busschaufför i Linköping och förstår din frustration. Det är aldrig roligt att bli frånkörd på det viset. Jag tycker det är anmärkningsvärt att han stängde dörren för dig innan han ens hade startat motorn. Under tiden det tar att få igång motorn, lägga i växeln och lägga ur parkeringsbromsen hade du gått och väl hunnit kliva ombord. Det var himla taskigt gjort, så jag är helt på din sida.

  Å andra sidan har jag förståelse även för chauffören. Han var ju ganska kraftigt försenad, skylten visade fel och nästa buss kom bara några minuter efter honom. Kanske var det för bussen som kom efteråt som skylten visade för?

  Ibland måste man köra ifrån folk just på grund av förseningar. Ett exempel: Vi har en linje här i Linköping som går med sju-minuters-intervall under rusningstrafik. Om jag då blir 7-8 minuter sen (vilket händer ganska ofta) så kommer ju nästa buss hack i häl. Då behöver jag försöka köra in tiden och kör då ibland förbi väntande resenärer så att bussen bakom får plocka upp dem. Det uppstår även knepiga situationer då folk kommer springande för att de tror att jag är den bussen som ska gå efter mig (pga förseningen). Då kan de givetvis bli väldigt upprörda när de ser att jag åker förbi, men nästa buss kommer ju strax efter.

  Helst av allt skulle jag vilja stanna och förklara situationen, men det funkar ju inte.

  Sedan är det också så att om man väl väntat in en springande resenär, så kan du ge dig tusan på att det hinner komma en till springande, och en till, och till slut blir man ytterligare tre minuter försenad! På den tiden kanske bakomliggande buss hinner komma ifatt och fastnar bakom mig för att han ska in på samma hållplats, varpå han i sin tur också blir försenad…

  Det jag försöker förmedla är att det är komplicerat. Ni resenärer vill givetvis att busschauffören väntar in när ni kommer springande. Men sett ur vårat perspektiv och för att kollektivtrafiken ska flyta på och undvika kraftiga förseningar med oönskade kedjereaktioner, så behöver vi tyvärr göra enskilda individer besvikna ibland. Jag tycker det är skitjobbigt och skulle helst slippa det, men det är tyvärr så det fungerar.

  Än en gång, det chauffören gjorde i det här fallet var fel. Men i allmänhet behöver vi ibland tyvärr köra ifrån er. Jag hoppas min (alldeles för långa) kommentar har ökat din förståelse för vårt perspektiv!

  God jul!
  /BussBorg

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Hej BussBorg!
   Tack för din kommentar! Jag åker buss nästan varje dag och har stor förståelse för busschaufförernas situation. Den buss jag tar hemifrån går med 10 minuters intervaller och jag kräver aldrig att den ska vänta om jag kommer springande. Om jag inte hinner fatt bussen inne i stan på Vasaplan, bryr jag mig inte heller… MEN den här gången blev jag jättearg på attityden hos busschauffören. Jag hade lyft foten för att stiga på när han stängde dörren och det hade tagit en sekund för honom att öppna den igen. Han såg mig, men gjorde mig osynlig och det kränkte mig.
   Ha en fin helg!

 4. Bengt

  Hej Marja. Du tänkte inte på busschaufförens situation? Bussarna trafikeras med 10 minuters mellanrum. Om busschauffören behöver tid till att genomsöka bussen vid ändstationen eller behöver gå på toaletten måste han givetvis avgå från Vasaplan i rätt tid. Var du i sån tidsnöd att du inte kunde vänta några minuter på nästa buss? Det är lätt att klaga på busschaufförer om man själv aldrig kört buss. Lek med tanken att busschauffören ska stå kvar på Vasaplan och invänta alla eftersläntrare som kommer efter att dörren har stängts. Den bussen kan få stå kvar väldigt länge på Vasaplan bara för att inte någon resenär ska bli kränkt. Sedan tar det längre tid för den bussen att köra till sin slutdestination eftersom den är så fullpackad och folk plingar stop vid varje hållplats. Bussen tvingas istället lämna passagerare som vill på efter linjen eftersom nästa buss kommit ikapp den försenade bussen.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Hej Bengt!
   Jag åker buss nästan varje dag ibland med byten mellan olika linjer. Jag har sett många busschaufförer med olika attityder till sitt arbete. Det finns ex flera som sitter och pratar i mobilen medan de kör och är väldigt otrevliga när man påpekar det. Det finns flera som hälsar på alla och det finns en som spelar glad reggiemusik.
   Hade du läst mitt inlägg ordentligt hade du förstått att det inte handlade om att jag fick vänta på nästa buss… det händer ofta… utan att jag var på väg in i bussen och sen blev osynliggjort. Det var attityden hos busschauffören jag pratar om. Okej, han var säkert stressad, men han får absolut inte ta ut sin stress på passagerarna.
   Ha en fin helg!

 5. Maria Lundmark Hällsten

  Oj vilket jobb du lagt ner julklapparna, så fina att jag inte skulle vilja öppna dom 😀 Buss chaffisen, ja vad säger man…jag skulle nog ha mejlat till dom som ansvarar för tiderna på tavlorna. Jag hade blivit sjukt förbannad om detta hänt mig och ingen hade talat om för mig att tiderna inte stämmer…varför har man då tavlor där, överhuvudtaget. Och javisst, jag förstår att det ibland kanske inte finns tid, att ta upp folk som kommer i sista stund, men…som du skriver, han hade kunnat visa, att han sett dig i alla fall. Kanske låtit dig stiga på och sedan hade han kunnat sagt något om detta, eller alternativt, pekat på sin handled och sedan visat med armarna att han inte kan hjälpa att han måste åka…typ. //Kram

 6. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Tack Maria! Jag kan ju inte låta bli att pimpa allt jag gör…:)
  Tavlorna funkar sällan… de ska visa hur många minuter det är tills bussen kommer och om bussen är försenad blir tavlan förvirrad. Och som sagt, jag hade inte sagt något om bussen gårr framför näsan på mig, men nu hade jag lyft foten för att stiga på…
  Ha en fin vecka! Kram!

 7. Elisabeth

  Man måste komma ihåg att det inte krävs någon känsla för service när man utbildar sig till busschaufför. Man behöver bara kunna köra buss och det är det många av dem gör utan att tänka på att de har att göra med livs levande människor utöver själv busskörningen. Det är inte heller första gången jag hör nåt sånt där. Slutade helt att åka buss under en period på cirka tio år just på grund av att busschaufförerna alltför ofta uppförde sig dåligt. Tog taxi när jag var tvungen. Uppförandet får stå för honom. Det hade inget med dig att göra.

 8. Busschaufför

  Många passagerare är nonchalanta och otrevliga mot busschaufförer, helt utan anledning. Jag var glad, trevlig och hjälpsam när jag började köra buss för 14 år sedan. Nu är jag bitter och otrevlig mot kunderna, just för att de är otrevliga mot dig. Varje dag gör jag som föraren du beskriver. Man vill ju ha det lite kul på jobbet 🙂

 9. Skydiver

  Jag är busschaufför och brukar köra ifrån folk så snart jag får chans. Passagerare är så fruktansvärt otrevliga och nonchalanta. De tackar aldrig mig om jag står och väntar. Man binder ris åt sin egen rygg om man är för snäll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.