Marja

Den långa resan.

Symaskinstrubbel

oxelblommor

Så här ymnigt blommande oxlar står i rader på Ålidhem. Tänk er när dessa blommor blir klasar med orange bär. Rönnarna blommar också bra. Hur var det nu med det där om rönnens blommor och snömängden? Jag frågar varje år och glömmer lika fort som jag får en förklaring.

I helgen cyklade jag på en rönn som var en annan sort. Googlade och kom fram till att det är en japansk rönn. Bladen är spetsigare och den är väldigt graciös.

japanskrönn

Och så har schersminen äntligen börjat blomma och hamnade med detsamma i en äggkopp hos mig.

schersmin

I dag har det varit regnigt och då passade jag på att ta fram symaskinen. Det händer ungefär en gång per år när jag ex har köpt nya byxor som behöver läggas upp. Nu hade jag lite att lappa och laga och lägga upp och så förstås de där gardinerna jag skall sy till sovrummet.

Jag har en billig Singer som jag köpte för några år sedan och som sagt inte använt så mycket. Senast jag sydde började den låta som ett tröskverk och jag hittade inga ställen att smörja den på. Vanligtvis brukar det ju finnas små hål. Och det gick inte att öppna den på något sätt. Modernt skräp. Jag gick och klagade på affären där jag hade köpt den och lämnade in den för rundsmörjning för 800 kronor. Efter det har jag väl sytt några gardiner på den.
I dag gick det bra en kort stund, sen började den ge ifrån sig ett skrikande ljud, som jag lokaliserade till spolhuset. Vad gör jag? Jag öppnade spolhuset och drog i ett par hakar så att alla delar föll ut, tippade maskinen och topsade in symaskinsolja i mitten någonstans…
Sen visste jag inte hur jag skulle sätta tillbaka delarna… de skulle in i varandra på något sätt och sedan nypas fast med de där hakarna. De bara halkade omkring… men sen granskade jag dem och räknade ut hur de skulle sitta och så fick jag in dem och voila… symaskinen fungerade igen. Jag klappade mig själv på axeln och tänkte att det är himla bra att vara envis, att bestämma sig för att man kan.

När jag väntade Johanna, köpte jag min första egna symaskin. En enkel Elna, men den höll i 40 år och jag sydde en hel del på den. Jag saknar den faktiskt…jag sydde kläder till Johanna ända tills hon flyttade hemifrån, kläder till mig själv, dockkläder även till kompisarnas dockor och gardiner till alla som behövde hjälp med det.
Men det där lapptäcket har jag ännu inte sytt…

Ha en lugn måndagsnatt <3

6 kommentarer

 1. Ditte

  Fint att du fick igån maskinen igen efetr att du fixat til den. Maskinen var nog ovan vid att arbeta. Envishet är oftast en god egenskap och att tro på det en gör en annan .
  Hoppas att du också blev nöjd med resultatet.
  Kram och trevlig måndag.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Symaskinen fungerar, men inte helt felfritt. I dag hade jag svårt att få den att förstå hur den skulle sy zigzag… efter en stund fattade den. 🙂
   Ha en bra vecka!
   Kram!

 2. Caanita

  Det finns nog en del skrönor om rönnen. Den ena går ut på ”mycket rönnbär = mycket snö, den andra säger att ”rönnen inte kan bära två tyngder samma år” den tredje säger att rönnen blommar mycket var tredje år. Jag vet inte om någon av dom stämmer, men personligen tycker jag att rönnen är det vackraste trädet vi har här uppe, vacker alla årstider.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, det är nog sannt att rönnen blommar mycket var tredje år och samma gäller väl för oxeln, för i år är det väldigt mycket blommor. Det där med snön är väl inte så viktigt och i dessa tider när klimatet förändras, kan man nog inte lita på gamla skrönor. 🙂

 3. Sandra från Finland

  Så här sjunger Maja i ”Majas alfabet”:

  ”Inte vet jag om det kan vara sant,
  men så här sa i alla fall en tant:
  ’Det blir extra kallt när vintern är här
  om rönnen har ovanligt rikligt med bär!
  Då är det säkrast med dubbla luvor
  om man vill slippa midvintersnuvor.
  Ja, då är det säkrast med dubbla luvor
  om man vill slippa midvintersnuvor.'”

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Sandra! Så fint! Då får vi se hur vintern blir. Vi har ju haft ovanligt lite snö nu ett par vintrar.
   Kram Sandra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.