Marja

Den långa resan.

Midsommar och sommarsolstånd.

Midsommarafton i övermorgon och jag tycker det har kommit väldigt lite vilda blommor här omkring. I fjol var ju mitt knä nyopererat och jag hade svårt att ta mig ut för att plocka den sedvanliga midsommarbuketten, men hittade i alla fall blommor till en bukett längs skogsvägarna. Nu har jag plockat en stor bukett med bara hundlokor att ha i glasburken på balkongen. Men jag vill ju ha en bukett inne också, så jag får bege mig iväg lite längre bort och leta efter prästkragar m.m. Lupinerna är väldigt sena här i år, de skulle ha passat tillsammans med hundlokan.

Den här veckan har handlat om vattning av gräsmattan varje kväll. Vaktmästaren var iväg ock köpte gödsel och gräsfrön, pinnar och avskärmningsband och en sprinkler med slang på vinda. Sen fick han komplettera med skarvslang och nyckel så jag har kunnat öppna och stänga vattenkranen utanpå huset. Sen jobbade vi en hel dag med att spänna banden runt hela gräsmattan + en liten plätt vid det andra huset, blanda frön och gödselkorn och kasta ut dem, och så drog vi vattensladden runt halva huset och justerade sprinkeln. Sen har jag vattnat varje kväll med hjälp av grannen under mig. Sprinkeln måste justeras och flyttas så den inte väter ner altanen under mig, grannens staket eller folk som går och cyklar på cykelbanan. Till slut gick jag omkring med den i handen, för då hade jag kontroll över den och kunde också komma åt i varje hörn. Jag vet inte om det blir något gräs, eller om vi får börja om från början…

I går infördes vattenrestriktioner av kommunens vatten. Reservoarerna hinner inte fyllas på eftersom folk har använt mycket mer vatten än vanligt i vår. Många har ju suttit hemma och arbetat och då även skött extra mycket om sina gräsmattor och trädgårdar. Så under några dagar nu får man inte vattna med sprikler eller trädgårdsslang, fylla på poolen m.m. med kommunens vatten. Vattna med vattenkanna går tydligen bra.
Lyckligtvis har det regnat lite i kväll och mer regn skall vi visst få under midsommar.

I övermorgon är det alltså midsommarafton och på midsommardagen infaller sommarsolståndet och sen blir nätterna mörkare igen. Den magiska perioden med ljusa nätter är så kort. Jag fick min matbeställning i går med lite god midsommarmat… otvättad färskpotatis, ägg och sill. I frysen ligger egengravad lax och i kylen finns ett par öl. Sen hade jag beställt jäst och dinkelmjöl, för jag vill baka en foccaccia med oliver och fetaost. Jag kanske bakar en blåbärspaj också. Det går ingen nöd på mig.
Min kompis ligger på sjukhus igen och exet trotsar världen och har farit till Finland, där han har en liten sommarstuga. Han for i morse och tydligen har han och hans svenskregistrerade bil blivit insläppta i landet, eftersom jag inte hört något. Jag är nu äntligen färdig med alla protokoll m.m. för föreningen och skall börja med ett pysselprojekt, samt gallra rädisorna och vattna i pallkragarna vid behov. Det är ganska tomt i huset nu och jag känner mig som en liten hustomte när jag smyger omkring med mina vattenkannor och vattenslangar.

Sköt om er och var försiktiga <3 

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Ditte

  Fint att läsa att du har det bra och en hel del att syssla med. Du lägger verkligen ner ett enormt jobb på att hålla allt i ordning.
  Trist att din väninna på nytt är på sjukhus men hoppas hon där får bra hjälp.
  Vad gäller Finland så har jag förstått att man kan komma in dels om man är finsk medborgare och dels äger en fastighet. Men jag tror också man behöver vara i karantän på hemmaplan där i 2 veckor. Men bestämmelserna ändra snabbt.
  Önskar dig en så bra midsommar som möjligt.
  Kram

 2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Tack Ditte! Är så glad att jag har något att syssla med i den sociala isoleringen. Min kompis är mycket dålig…verkligen bekymmersamt. Karantänen gäller för finländare som återvänder från.utlandet. Något ologiskt. Hoppas exet blev ordentligt upplyst om vad som gäller. Han gör ändå som han vill och det oroar mig lite.
  Hoppas ni får en fin helg!
  Kram!

 3. Judy

  Lovely photo of your wild flowers! The grounds at your place are lucky to have you care for them as they take shape. When we lived in the next province over there always seemed to be a lot of water restrictions. Wishing your friend healthier times ahead. Your food sounds delicious. Have a wonderful Midsummer! Take Care! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! I found some more wild flowers for Midsummer and Lupines too. I’ll show some pictures from my balcony too, which is very full of flowers now. On the balcony next to mine a young boy grows tomatoes and it’s so nice chatting with him. The water restrictions are still on and our lawn suffers a lot. As you are allowed to water with a watering can, I can water the cultivation boxes every night and everything grows very nicely there, which makes me happy.
   My friend is very ill, her heart is not good at all and I’m very worried, and sad and fear for the worst. In these Corona virus times visitors are not allowed in the hospital.
   Hope you are well. Take care and be safe! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.