Marja

Den långa resan.

Innanför min balkongdörr…

Jag tog ju in den rangliga tomatplantan och lät den stå innanför balkongdörren där den får hyggligt med ljus och den belönar mig med ytterligare en liten söt tomat.

En annan sak som står bakom gardinen vid balkongdörren är en nyinköpt liten vagn från Ikea, som får agera som extra skafferi. Verkligen compact living.

Nu när jag handlar på nätet en gång i veckan, passar jag på att ha ett litet lager och handla det som är på extrapris, som t.ex. kaffe och flingor. Skåpen är fulla och jag har tidigare haft en korg gömd bakom gardinen, men nu när Ikea har tagit fram en mindre variant av denna praktiska vagn, såg jag att den blir perfekt i mitt lilla gömställe.

Höstrusket har fortsatt och det har regnat så att vi har haft besvärliga översvämningar på några ställen i Umeå. Här på Tomtebo har vi sluppit dem… sjön sväljer ju ganska mycket vatten, men min granne som har stuga nere vid sjön, sa att både bryggan och båten låg högt, alltså vattenståndet är högt.
På lördag sken solen dock och jag passade på att ta en promenad ner till sjön. Jag gick genom skogen och sedan ner till den lilla badstranden. Det var absolut vindstilla och tyst. Folk satt eller stod vända mot vattnet och alla var mol tysta. Ett par stod och höll om varandra helt förtrollade av stämningen… en cyklist hejdade sig, steg av cykel och ställde sig och tittade ut över sjön. Det var helt magiskt.

På söndag var det mulet igen, men i dag vaknade jag av att solen sken. Jag steg upp och drog ifrån gardinen så jag kunde ligga och titta på björken utanför, som fortfarande har sina gula löv kvar. En fin början på dagen.

Sen for jag till Hälsocentralen för jag hade tid hos min doktor. Jag har fortfarande ont i ryggen och domningar (neuropati) i fötter och ben och eftersom besöket hos sjukgymnasten inte hjälpte så mycket, bokade jag tid hos doktorn. Jag blir allt ostadigare när jag går och det oroar mig. Jag har en väldigt trevlig doktor, som lyssnar och undersöker… och jag fick ta en massa prover och remiss till röntgen. Sen har jag en liten svart fläck ovanpå foten, som ändrat färg och form och den fotograferades på labbet för vidare undersökning.

Det var ganska mycket folk på Hälsocentralen och jag tyckte det var obehagligt. Skall jag nånsin mera kunna känna mig avslappnad bland folk? Det har till och med blivit obehagligare att åka buss. I går drog jag upp halsduken över munnen, men då immade glasögonen igen när jag skulle titta ner i mobilen.

När jag var färdig på labbet, promenerade jag till Ålidhems centrum i det sköna vädret och gick in på Lidl. Där höll alla avstånd och vek undan. De hade fått in pomelo och så spontanköpte jag en ljusslinga med pärlor på som jag tror kommer ligga fint på ljusfatet som jag snart ska ta fram på bordet. Det är dags nu att tända en massa ljus på kvällen.

I går var det vattengympa och vi var åtta stycken i vattnet, varav två män, så vi var bara sex kvinnor i omklädningsrummet och det går bra. När jag kom hem var jag så där skönt trött och somnade på soffan. Vattengympan är så skön och den sociala samvaron är trevlig och alldeles lagom.

Jag har gjort ett par sidor i min junk journal, bl.a. denna, där man skulle inspireras av en sångtext. Jag valde refrängen till en sång om de fyra elementen av Carolyn Hillyer.

Tread gently on the earth
Breathe gently of the air
Lie gently in the water
Touch gently to the fire

Jag är inne i en läsperiod och sen har jag blivit så sugen på att sticka sockar och vantar. Var på biblioteket och lånade en bok med fina mönster på sockar och på fredag ska jag åka ner på stan och köpa garn. Det är så länge sedan jag stickat sockar och jag kom på att jag helt glömt bort hur man gör hälen, men jag tror det ordnar sig. Jag tittar ganska mycket på TV och då vill jag ha något att göra samtidigt (så jag inte somnar). Ibland räcker det att bara lyssna på ett program.

Sköt om er och var försiktiga nu när smittan ökar igen <3

 

4 kommentarer

 1. Sandra

  Jag funderar också på när, eller om, man någonsin kommer vara bekväm i stora folkmassor igen. Det känns helt absurt att jag någonsin har varit på krog, på tättpackat dansgolv, på festival. Vad trevligt ändå det är att få följa med din vardag, med tomatplantor och extra skafferi och vattengympa. I Vasa är coronaläget riktigt usligt just nu, så restriktionerna är stränga och det mesta är stängt. Jag rör mig inte bland folk förutom när jag måste till butiken. Biblioteket har ändå ännu öppet, och parkerna och naturen och hemgården är tacksamt nog alltid öppna! Ta hand om dig du också, kramar!

 2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Tack Sandra! Ja, det är konstiga tider vi lever i och det känns som ungdomarna inte bryr sig. De unga tjejerna på labbet på hälsocentralen kom i tät klunga från fikarasten och skrattade upp i varandras ansikten och hon som tog mina prover och fotograferade foten satte sig tätt intill mig för att visa mig bilderna. Patienterna som satt i väntrummen satt med mellanrum dock och jag tyckte doktorn höll bra avstånd. Om ett par veckor ska jag göra en gastroskopi under narkos och jag gruvar mig, men jag har väntat i 6 månader, så jag måste ta chansen.
  Jag måste våga åka buss till vattengympan. Åker i god tid så jag kan vänta på nästa buss ifall jag tycker att den som kommer är för full. Har inte hänt än, men jag är beredd.
  Vi får fortsätta att leva det lilla livet och försöka hitta kvalitet i det. Sköt om dig! Kramar

 3. Ditte

  Låter som om du har fina dagar men väldigt trist att du känner dig ostadig. Bra att du fick en läkartid och att du tycker du har en läkare som du har förtroende för. Likaså skönt med alla prover tagna.
  Du bor ju så bra med nära till den vackra sjön och med naturen helt inpå och det är ju extra värdefullt när det nu är som det är. Vi är ute mycket och vi har hela tiden handlat själva och jag tycker överlag att man är bra på att hålla avstånd. Vi har fler butiker att välja på helt nära och jag tror man sprider ut sig. I flera små butiker med manuella diskar har man nummerlappar och bara två kunder i taget får vistas inne.
  Jag tar tåget ibland men tar då första klass och knappt några resenärer där. Buss, tvärbana och tunnelbana åker jag också ibland men alltid utanför rusningstrafik. Har också fungerat bra.
  Tror man får anpassa sig och tänka på detta med avstånd men livet måste ju ändå pågå.
  Kram och tankar.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Javisst man får anpassa sig. Jag märker att det har blivit krångligare att åka buss nu än det var på sommaren när folk hade semester och studenterna var borta. Jag måste åka till vattengympan och när jag skall hem kan det vara problematiskt. I dag lät jag bussen gå och väntade 15 minuter på nästa buss, som inte var lika full. Snart skall jag göra en undrsökning på sjukhuset på morgonen och då tänker jag åka taxi i stället för att ta bussen som kommer att vara full med folk som skall till jobb och skolor.
   Har precis skickat iväg veckans beställning på mat… tycker det är så bekvämt att få allt på en gång. Sen går jag till Coop en gång i veckan och köper färsk frukt och betalar i självbetjäningskassan.
   Ha det så bra och var försiktiga! Kramar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.