Marja

Den långa resan.

Panic mode.

Vintersol nere vid sjön. I helgen har jag varit där ett par gånger och stått och stirrat ut över vattnet. Det ger ett visst lugn. Vattnet rör sig hela tiden även om det inte blåser. Jag kan känna oron som vanligt innan isarna lägger sig.

För övrigt är det mycket oro överallt i och med det ökande smittoläget. I går var jag i valet och kvalet om jag skulle åka på vattengympan. Jag har fastnat i någon slags ’panic mode’ över att inte ta hand om mig som jag ska. Jag är i riskgrupp och håller på med en utredning om min hälsa och borde därför vara överdrivet försiktig. Å andra sidan är vattengympan rehabilitering för mig och bra för både kropp och själ. Jag var också nästan säker på att det skulle vara sista gången för terminen på grund av skärpta förhållningsregler.
Jag for iväg i alla fall och är glad att jag gjorde det, för det var sista gången för terminen. På sjukhuset var mycket förändrat på bara några dagar. I centralhallen hade man skruvat loss varannan stol. Tidigare hade man spärrat av varannan stol med plastband, men antagligen har folk inte respekterat det. Sen såg man många fler med munskydd, mestadels personal och studenter. På vissa avdelningar måste personalen ha munskydd på sig hela tiden… även när de är utanför avdelningen. Det var en helt annan stämning och folk vek undan och slog ner blicken.

I morse hade jag en bokad tid för influensasprutan. Man måste ju tänka på det också. Vi som hör till Ålidhems hälsocentral får åka till Norrlandsklinikens infektionsavdelning för att få sprutan på ett coronasäkert sätt. Eftersom det är lite krångligt att ta sig dit, bokade jag en taxi som kom i god tid. Sen hade jag tänkt ta bussen hem, men fick för mig att jag skulle gå hem längs cykelvägen. Det blev en skön promenad i morgondimman och jag fick gå förbi ’min’ björkdunge.

Nu skall jag hålla mig hemma. På tisdag måste jag emellertid iväg och göra en DT-röntgen på buk och thorax.

Pratade med Ronja, som är lite vilsen inför jul. Jag bokade en flygbiljett från Arlanda till Umeå och vi planerade hur vi skall ordna ett säkert julfirande. Jag har gjort klart för alla att det blir på mina villkor och att vi kanske får improvisera. ’Det går bra mormor’, sa hon, ’vi kan ta glöggen i skogen’. I år har jag en sån lust att laga en massa god mat och till och med baka…

Jag har stickat tre par sockar nu…till mina flickor… och tänkte börja på ett par till mig själv. Jag köpte en så fin korg till alla mina garner på Indiska.

Sköt om er och var försiktiga<3

6 kommentarer

 1. Judy

  Beautiful lake picture and also ”your” birch grove!! Sad that the health is not good and knowing we are high risk individuals makes us more aware of things. I think you take good care of yourself. Lovely basket for your yarn. Take Care and Be Safe! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! It’s indeed bad luck that I have to struggle with my health in the middle of this pandemic. The situation is rather severe here now and we have a lot of restrictions for some weeks ahead.
   Hope you are all right. Take care and stay healthy!
   Hugs!

 2. Sandra

  Kära Marja, hoppas verkligen panikkänslorna lägger sig! Men visst är det jobbigt. Tycker ditt barnbarn verkar ha en skön inställning. Jag bär med mig förra årets jul, då vi firade julafton den 22:a på grund av sjukdomsfall och tidigarelagd hemresa (ända till USA) för en familjemedlem: det blev jul i alla fall. Trots att allt inte blev som tänkt, eller som vanligt, så blev det ändå jul. Det är någon slags tröst, känner jag, att det alltid blir jul, oavsett om man är ”beredd” eller inte.

  Jag har också bokat tid för influensavaccin, det blir första gången någonsin. Inte för min skull, som vanligt, men då jag umgås så mycket med min gamla mommo. Precis som med corona är jag inte i första hand försiktig för min egen skull, utan för andras.

  Hoppas du får en lugn helg <3

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Sandra! Det är väldigt mycket ångest nu och jag mår inte alls bra fysiskt heller. Men jag måste kämpa på. Skall göra röntgen på tisdag och efter det kan jag bryta ihop för att påskynda processen som corona tyvärr bromsar upp. Eller så börjar jag må bättre och orkar vänta.I morgon ska jag bjuda exet på lutfisk och har kokat plommonkräm till efterrätt. Lite distraktion.
   Klokt av dig att ta influensavaccinet, för man måste som som du säger även tänka på de andra i den närmaste omgivningen. Vi får kämpa på och vara försiktiga och tålmodiga.
   Kramar!

   • Sandra

    Att vara fysiskt i oskick tär så otroligt på det psykiska också, i alla fall hos mig. Det blir lätt en nedåtgående spiral där inget funkar. Hoppas verkligen du får hjälp och lite ro! Bra med god mat och sällskap som distraktion 🙂 Ha en fin söndag och ny vecka! ”Ny dag, nya krafter”, brukar min mommo säga. Jag vill tro att med 87 års livserfarenhet i bagaget så vet hon vad hon säger.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

     Tack Sandra! Jag litar på din mommo… brukar själv också säga så. 🙂
     I morgon är en ny dag. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.