Marja

Den långa resan.

Islykta och högar av snö.

Gjorde mitt livs första islykta med de vissnande tulpanerna. Använde en bakform för att få hålet för ljuset. Den blev ju mer som en tårta, men ganska läcker.

Vi har högar med snö överallt I dag var jag och klippte mig på Sjöråvägen i andra ändan av Tomtebo och det var nästan magiskt att kryssa mellan snövallarna.

Det var -12 grader, iskall blåst och solen tittade fram. Jag tänkte att jag måste spara ögonblicket i minnet för gråtrista dagar.

Så här såg vår gata ut i förra veckan, då solen också var framme.

Cykelbanorna är plogade, men inte sandade, men folk cyklar och åker spark och det verkar som de flesta njuter av den fina vintern.

De stora snöhögarna kan ju förorsaka besvär… som att vår frekvent använda brevlåda blir något svårtillgänglig.

Jag kan inte posta brev här just nu, för man måste klättra upp till lådan och sedan ta sig ner igen. Den töms på undersidan och det måste vara besvärligt just nu.

Härom dagen snavade en kvinna till när hon skulle gå ner från lådan och fick upp farten så hon sprang och sen flög platt på magen mitt ute på gatan. Jag stod och väntade på bussen och släppte rollatorn och sprang ut på den ishala gatan. Rollatorn rullade iväg åt andra hållet. Lyckligtvis fanns det andra hjälpande människor i närheten, som tog hand om både kvinnan och mig och rollatorn. Kvinnan slog i ena knät, men kunde halta hem för egen maskin. Det såg väldigt vådligt ut när hon flög i gatan platt på magen med armarna i luften… lite som Anja Pärssons sälen.

Jag har mått ganska bra… har tagit det extremt lugnt, ätit regelbundet och sovit mycket. Den nya medicinen är helt ok, men jag hatar verkligen att proppa i mig en massa piller dagligen. Jag får brev och räkningar från sjukvården varje dag. Astmasköterskan kallade mig till rutinkontroll. Vi gjorde en spirometri, som visade samma resultat som för tre år sedan. Jag tar en puff kortisonmedicin varje kväll och nu har jag fått en behållare, så det är lättare att få i sig gasen. Nästa vecka ska jag på uppföljningsbesök hos en hjärtsköterska och inför det beordrades jag att gå till hälsocentralen för blodprov. Om ett par veckor skall jag på ögonbottenfotografering för att kolla upp att diabetesen inte förstör de små blodkärlen i ögat. Eftersom jag inte har haft några problem, blir jag nu kallad vart tredje år.
I morse ringde min doktor på Hälsocentralen för uppföljning av magen m.m. Hon är så himla bra och bestämd och sa att nu skriver hon en remiss och skickar tillbaks mig till gastroenheten för en ordentlig sammanfattning av vad som hänt de senaste två åren.

Förra veckan åkte jag faktiskt till Avion och Ikea. Hade munskydd på mig hela tiden. Jag behövde fara till Panduro och köpa lim, dubbelhäftande tejp, pennor m.m., sånt man behöver när man pysslar. På Ikea skulle jag köpa en stor korg för plädar och kuddar bredvid soffan, men den var inte så fin som på bild, så jag hittade en jag ville ha på Hennes & Mauritz Home. Tjejen i kassan undrade hur jag skulle få hem den och jag sa att jag skulle spänna fast den på rollatorn och ta bussen. Det gick hur bra som helst. Jag fick byta buss och på Vasaplan nobbade jag en buss som var för full och väntade på nästa.

I helgen skall exet komma och äta ärtsoppa och pannkakor. Jag ska koka drottningsylt till pannkakorna och steka dubbel sats, så han får med sig hem. I dag har jag gjort en stor matbeställning hos ICA Maxi och får vänta ända till måndag på hemkörning. Jag beställde till och med ett par nystan Järbo garn. Ska bli intressant att se om jag får det.

Jag gjorde en sida till i min junk journal innan jag packade ihop materialet. Temat var ’motsatser’.

Jag resonerade som så att vi är alla olika och vi är alla unika. Var och en av oss är: ”One-of-a-kind”… ”1 in a million”.

Sköt om er och var försiktiga<3

 

4 kommentarer

 1. Judy

  Beautiful ice lantern! I’ve never heard of them. The weather here has been extremely cold. Our daytime highs are in the 20’s and the wind chill has been as low as -40C. That’s another reason to self isolate. Happy to hear your health has been good. Nice to read what is happening with you. Take Care! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! You sure have had cold weather so I understand that you don’t fancy going out more than necessary. We have had cold weather, too, but not as cold and the sun has been shining in the middle of the day. As we have lots of snow, the winter is very beautiful just now.
   Hope you are keeping up and taking care! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.