Marja

Den långa resan.

Blödning i magen.

Nu är jag tillbaka efter en ofrivillig paus. Vad hände? Jag blev sjuk, riktigt sjuk. Nej, inte covid, utan en blödning i magen. Låg två nätter på sjukhuset och har varit hemma i en vecka nu.

I november gjorde jag ju en gastroskopi då man upptäckte många polyper i magsäcken varav några gjorde skopisten bekymrad, eftersom de såg blödningsbenägna ut och jag äter blodförtunnande. Kirurgen jag blev remitterad till ansåg att polyperna inte är något problem och man beslutade på ett stormöte med en massa specialister att jag skulle sluta äta omeprazol, eftersom man upptäckt att just den medicinen kan förorsaka godartade polyper. Jag var förstås inte med på det mötet och ingen lyssnade när jag ifrågasatte att jag skulle sluta med den enda medicinen som hjälper någorlunda och som jag dessutom ätit i snart 30 år. Okej, i 3-4 månader har jag kämpat med att sätta ut omeprazol, mått dåligt och haft ont, men envist kämpat på. Första veckan jag var helt utan, fick jag en blödning i magsäcken. Precis vad jag sa till kirurgen skulle hända, för det kan ju vem som helst räkna ut. Omeprazol är syrahämmande och slutar du med det ökar syran och irriterar slemhinnan tills man får ett blödande magsår. Som tur var förstod jag vad som hände och for in till akuten efter några dagar. Mitt Hb var lågt och med de symptom jag beskrev blev jag inlagd på kirurgen. Dagen efter gjordes en gastroskopi under narkos där man tog ut tre polyper som skickades till patologen. Har inte fått något svar än. Summan av det hela blir att jag får gå tillbaka till omeprazol livet ut och årliga gastroskopier under narkos. Jag var fruktansvärt besviken och arg hela tiden och dagen jag fick åka hem uttryckte jag det väldigt tydligt för ronden… jag tyckte jag blivit nonchalant behandlad tidigare och att beslut hade tagits över mitt huvud. Jag hade behandlats som en pappersdocka i stället för en patient med ev speciella behov. Jag sa också att jag var övertygad om att om jag varit man, hade man lyssnat på mig och jag hade inte behövt gå igenom detta. Jag kan vara väldigt uttrycksfull och vältalig när det gäller och ingen sa emot, så jag hoppas mitt budskap gick hem.

Mitt Hb var inte helt bra när jag fick fara hem, så jag måste gå till vårdcentralen och kolla upp det. Jag är trött och lite uppskakad av det som hände. Allt gick så fort och narkosen var tung, jag kämpade mot och hade hemska hallicunationer när jag vaknade. Jag kunde inte prata på några dagar då halsen var igensvullen och ond. Det enda positiva var att jag klarade mig undan hjärtflimmer under hela processen.

Men nu har jag något att se fram emot, för min dotter Johanna kommer till Umeå i slutet på veckan. Jag trodde inte hon skulle hinna innan skolorna börjar igen. Hon skall åka till Finland några dagar med sin pappa (exet), men sen får jag rå om henne helt. Vi har inte setts på 1,5 år och jag tänker verkligen krama henne utan förbehåll. Hon är vaccinerad nu och det är ett under att hon inte blivit smittad, eftersom hon under hela pandemin jobbat på en skola och rört sig i Stockholm.
Jag kommer inte att åka till Stockholm nu och får inte träffa Ronja, men nu är det som det är. Jag hoppas ändå att jag orkar göra en liten tripp till Finland om några veckor.

Jag har inte haft ork ens att sitta med min junk journal (då är det illa ställt 🙂 ) Här är det jag gjort senast.

Här skulle man göra ’lager på lager’,

och här var uppgiften ’gränser’.

I dag blev jag kontaktad av en kvinna från Tjeckoslovakien på Instagram. Hon undrade över en gammal bild på en väst från Gudrun Sjöden, som jag köpt på Tradera. Hon hade matchande vantar och mössa och undrade om jag ville sälja västen till henne. Eftersom jag aldrig använt västen, svarade jag ja och föreslog att hon i stället för betalning skulle skicka mig ett kuvert med material till min junk journal om det var möjligt. Jag såg nämligen att hon hade gillat många bilder jag lagt ut på Instagram. Jag har inte fått något svar än, men det vore häftigt att få några gamla boksidor med tjeckisk text… Jag minns inte ens vad västen kostade, men ingenting går upp mot ett ’happy mail’.

Sköt om er och njut av sommaren <3

 

6 kommentarer

 1. Sandra

  Men fy, så jobbigt och påfrestande, både att råka ut för fler sjukhusbesök och framför allt då de är en konsekvens av att vården inte gör sitt jobb ordentligt. Det är så otroligt viktigt att bli lyssnad på och tagen på allvar. Hoppas verkligen att det blir ändring på det nu.

  Välkommen till Finland sen senare, såhär från en finländare till en annan <3

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Sandra! Ja, det var en obehaglig upplevelse, men jag är nog inte den enda som blir både felbehandlad och illa behandlad inom vården. De som jobbar på golvet är ju ändå änglar och när jag har varit inlagd har jag alltid blivit väl behandlad. Ringde min doktor på vårdentralen och hon tyckte att det var jättetråkigt att det blev som det blev.
   Hoppas du mår bra. Kram<3

 2. Judy

  Hi Marja! Very sad to hear you were back in the hospital. Have a wonderful time visiting with Johanna. I sure hope that you can go to Finland this summer. Lovely pages from your junk journal and they are so colorful. You had a good surprise when the lady contacted you on Instagram. My Mom was born in Czechoslovakia. I don’t know the language but love to see photos from her home country. Look forward to hearing the ladies reply. Have a nice weekend and Take Care! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! I have had mail contact with the lady from Czechoslovakia and she is a librarian and artist and has a lot of material for me. A big parcel is on its way to me and I have sent her the vest and also a card I made. She is such a nice lady and we have communicated using Google translate.
   I look forward to Johanna’s visit. Her husband is visiting a friend in Germany and she has to wait for him to come home as they have a dog to take care of. But soon…
   Hope you are all right. Take care and enjoy the summer. Hugs!

 3. Ditte

  Så mycket elände! Och visst kan man vara ”liten” i dessa sammanhang med läkare. Bra att du röt ifrån. Vad jag vet om omeprazol är att jag inte får äta det annat än i mycket begränsad mängd just p.g.a komplikationerna. (Har knepigt med magen och tarmarna och stor risk för blödning,)
  Skönt att Johanna kommer på besök och kan liva upp dina dagar. Hoppas också att du nu ska bli bättre och ska kunna åka till Finland vad det lider.
  Funderade på om läkarna gjort upp en vårdplan för dig och vad de tänkt.
  Väldigt roligt att du fått kontakt med denna tjeckiska kvinna.. Verkar ha blivit lyckat.
  Många tankar och en varm kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Omeprazol eller Losec, som den hette när den kom ut på marknaden, togs ju emot som en mirakelmedicin och har överanvänts. Biverkningarna med polyper hade man ingen aning om och nu står de som vanliga i Fass. Planen för mig är att Häldocentralen skall sköta min anemi och en ÖGI-expert (övre gastrointestinal…) skall kalla till återbesök när svaren kommit från patologen på de polyper som togs bort. Sen skulle det bli årliga gastroskopier under narkos. Få se hur det funkar. Jag får kämpa på.
   Du verkar vara pigg och reser till njutbara platser. Sköt om dig! Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.