Marja

Den långa resan.

GOTT NYTT ÅR! HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

Kommer in med lite kvardröjande juldofter och önskar Gott Nytt År!

Det var länge sedan jag skrev något här. Jag har mått bra, men har ändå haft någon slags konvalescenstid efter ablationen. Jag har varit trött och okoncentrerad, lite håglös och oföretagsam. Tog mig i kragen och städade och fixade julmat tills Johanna och Ronja kom och firade jul med mig. På julafton var exet här med oss och åt finsk julmat + svenska köttbullar och små korvar, som Ronja har infört. Jag bytte ut prinskorvarna mot finska knackkorvar dock.
Har inte berättat tidigare att exet diagnosticerats med Alzheimers, men nu börjar det bli så tydligt att det är läge att berätta. Det är så tråkigt att se en människa förändras på det sättet. Hans andra dotter, som bor här i Umeå hjälper honom och jag stöttar så gott jag kan. Han kommer gärna hit med bussen och äter med mig och pratar en stund.

Vintern har kommit och vi har fått mycket snö. Vi har haft några perfekta vinterdagar med sol och bara några grader kallt. Johanna och Ronja älskar att komma till Umeå på vintern, för luften är mycket torrare och skönare att andas än i Stockholm. I Stockholm är det rått och det känns mycket kallare än det egentligen är. De tog sköna promenader ner till sjön och njöt i fulla drag.

Nu har de åkt hem för att fira nyår i Stockholm. Mitt nyårsfirande kommer att bli extra lugnt. På måndag ska jag göra en gastroskopi under narkos och det kan bli något kirurgiskt ingrepp vid behov. Därför måste jag sätta ut både blodförtunnande medicin och min diabetesmedicin. Jag äter Metformin och måste göra uppehåll i 48 timmar innan ett sådant ingrepp. Det betyder att jag måste hålla blodsockret nere endast med diet… inga kolhydrater alltså, utan proteiner och fett. Det blir fisk och sallad på ovanjordväxande, helst gröna grönsaker. Till frukost kan jag köra med äggröra och skinka… det kommer inte gå någon nöd på mig, men något festande har jag inte utrymme för.

I januari skall jag delta i en utmaning i junk journal igen. Längtar verkligen att få dra fram mina pysselgrejer.

Men nu ska vi ta emot det nya året. Tror inte att det blir så mycket bättre än det gamla… influensorna grasserar och priserna håller sig lika höga. Vi får kämpa på!

GOTT NYTT ÅR

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA!

4 kommentarer

 1. Judy

  Hi Marja! So happy to hear from you. The girls coming to visit is so nice especially for Christmas. Sad to hear your ex has Alzheimer’s. He is lucky to have you and his children that care for him. Wishing you all the best in the Monday procedure. I can’t wait to see what the junk journal will look like. Take Care and HAVE A HAPPY NEW YEAR! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! The Alzheimer’s thing is so cruel when you see an intelligent and strong person breaking down. In the beginning I just felt like crying every time he left my house.
   Hope you two are all right and settling in into your new home. Take care and enjoy the New Year. Hugs!

 2. Caanita

  Det känns verkligen roligt att se att du är tillbaka med bloggandet. Du har ju förmågan att skriva om vardagen på ett lugnt och avslappnat sätt, något som inte är alla förunnat.
  Nu när dagarna börjar bli längre och förhoppningsvis ljusare, önskar jag dig allt gott!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Caanita! Jag tyckte det blev bara sjukdom att skriva om, men jag skall skärpa mig och blogga lite oftare. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.