Marja

Den långa resan.

Definitivt höst.

Nu är det definitivt höst. Vi har haft ett par nätter med minusgrader och jag har städat undan blommorna på balkongen och köpt en kruka med ljung i väggampeln. I pallkragarna är de pyttesmå rödbetorna, purjolökarna och rabarbern  skördade… gräslöken är nerklippt och den sista lilla blombuketten är inplockad.

Jag brukar inte plocka in vallmo, för de vissnar direkt, men av någon anledning vaknade den till liv och började blomma igen. Jag har planterat ut plantan med sibirisk vallmo jag har haft på balkongen och hoppas att den skall övervintra i pallkragen. Lite vemodigt känns det allt att avsluta odlingssäsongen.

Till slut kom jag iväg till Stockholm. For över en helg, fredag-tisdag, eftersom både Johanna och Ronja jobbar. De ägnade hela helgen åt mig, vilket jag var mycket tacksam för. Vi var på Bildmuseet i flera timmar, älskar att gå där… Ronja bjöd på mat hemma i sin nya lägenhet och på måndag när de jobbade tog jag mig med tunnelbanan och tvärbanan till Gudrun Sjödens Outlet butik i Årstaberg. På kvällen träffades vi för en sista måltid på stan.

Mitt gäng. Så svårt att få till en gruppselfie. Längtar till jul då vi förhoppningsvis ses igen.

Sen har jag försökt njuta av hösten, de dagar det inte har regnat. Jag har plockat svamp, mest KarlJohan, men också en och annan riska.

…och vackra höstlöv som jag tänker måla av.

Jag anmälde mig inte till akvarellmålningen i höst heller, väntar på både en ögonoperation och en tumoperation. Vattengympan kan jag däremot inte avvara, den är mitt livselixir.

Jag fick till slut hjälp med att putsa mina fönster av en trevlig man från Veteranpoolen. Samma man kom sedan och hjälpte mig fixa i förrådet på vinden och for sedan iväg med ett  lass med stora kartonger och trasiga grejer till återvinningen. Efter tumoperationen blir det väl gips några veckor och då kommer jag behöva hjälp med städningen också och då vet jag vem jag skall ringa.
Nu är det ett år sedan jag gjorde ablationen mot hjärtflimret och förutom de första två besvärliga veckorna efteråt, har jag bara haft enstaka fall av extraslag. Jag sover mycket bättre och är mycket lugnare överlag.

I morgon kommer exet hit och jag skall koka laxsoppa och sno ihop en blåbärspaj till efterrätt. Min snälla granne plockar bär åt mig… hon har kommit med hjortron och blåbär och lingon. Sen far hon till Jämtland på älgjakt och jag får både älgkött och fina små öringar som hon fiskat. Jag vattnar hennes blommor inne och ute när hon är borta. På tal om blommor så har jag vattnat blommorna i en lägenhet som stått tom i vinter. Nu är den såld och när jag var och sa hej då till dem som flyttade ut, frågade de om jag ville överta blommorna. Jag blev så glad… det är en stor kastanjeväxt, en porslinsblomma och två elefantöron. Hoppas de trivs hos mig.

Ha en skön höst<3

2 kommentarer

  1. Lena Johanson

    Jag har också satt några ljungplantor ute på trappen här på Östergården i Fåglum. Hyr huset där du bodde med Gerda och de övriga tanterna. Trivs så bra i det renoverade huset.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Åh, jag kan se framför mig hur fint det är. Tack snälla för kommentaren och påminnelsen om det lilla röda huset som jag alltid har älskat! Det är några år sedan jag var där senast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.