Mats Nilsson, L

Högmod går före fall

Denna dag, den 14 september 1706. slöts fred mellan Sverige och Sachsen. Den starka koalitionen mellan Ryssland, Danmark, Polen och Sachsen var därmed ett minne blott. Återstod Ryssland. Och det visade sig tre år senare bli en motståndare för mycket.
På sätt och vis kan man härleda det som hände då till hur det ser ut i dag i vårt land. Stormaktstiden var slut, vilket banade väg för Ryssland och Preussen/Tyskland. Något som i förlängningen ledde fram till framväxten av läror som marxism/kommunism och fascism/nazism. Kommunismen vann aldrig några mer avgörande framgångar här, men nazismen visade sig kunna nå framgångar i den Åkessonska skepnaden.
Men i förlängningen brukar trots allt högmod gå före fall. Det är upp till oss som avskyr totalitära läror att se till att det fallet kommer förr snarare än senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.