Mats Nilsson, L

Eftertankar efterlyses

Mycket intressanta iakttagelser. Inte minst att det är partier (gissa vilka) som talar mest om lag och ordning, samtidigt som deras agitation medför att brotten ökar i omfattning. Ett tiggeriförbud, som inte minst moderaterna här i Umeå inte försummar något tillfälle att propagera för, har det har införts medfört ökad kriminalitet, både i form av hatbrott och snatteri och stölder när de som tidigare tiggde inte har möjlighet att försörja sig den vägen.

Den i grunden enfaldiga agitationen mot böneutrop, som i själva verket måste ses som ett icke – problem då mycket få församlingar har uttryckt önskemål om något sådant, har också det inneburit ökade motsättningar. Något som måste anses vara stick i stäv med det som alla säger sig vilja uppnå, en förbättrad integration.

Det är inte så dumt om man tänker över vilka konsekvenser som ett handlande kan få. En som inte gjorde det var den engelske kungen George III, som införde höga skatter i de amerikanska kolonierna i slutet av 1700 – talet. Statskassan var tom efter ett mångårigt krig med Frankrike där engelsmännen erövrade Canada.

Den segern blev i förlängningen dyrköpt. Amerikanerna gjorde uppror och på denna dag, den 19 oktober 1781, tvingades britterna kapitulera vid Yorktown.

George III kunde ha tänkt efter innan skatterna infördes, men så skedde tydligen inte. Kanske inte så konstigt att han blev sinnessjuk och i praktiken avsattes 1811.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.