Mats Nilsson, L

Efterverkningar

Ibland slås man av att saker som sker visar sig ha oförutsedda verkningar efter en tid, även om det just då inte verkade så. Ett exempel på det är att de många skottlossningar som vi – tyvärr – har fått uppleva på senare år, senast i natt här i Umeå, har sin bakgrund i ett kraftigt inflöde av vapen. Något som kan sägas ha börjat med krigen på 90 – talet i det som tidigare hette Jugoslavien.

Balkan är inte för inte det som kallats Europas oroliga hörn så långt som över hundra år tillbaka. Området var späckat med vapen som en följd av ledare som Tito var angelägen om att hålla garden uppe. Och i Albanien var landet översållat med bunkrar till följd av Hoxhas paranoida föreställningar och behovet av att få folk att tro på hot utifrån så att de inte ställde till med uppror.

När allt föll samman, kom mängder med vapen i omlopp och en hel del letade sig också hit. Långt om länge har man från politiskt håll reagerat och skärpt vapenlagarna. Nu gäller det också att se till att tillämpa dem.

Också tyskarna fick den 24 januari 1915 erfara en händelse som visade sig ha svåra följder. Britterna segrade i sjöslaget vid Doggers bankar. Detta och andra tillkortakommanden till sjöss, medförde i förlängningen att Tysklands handel till sjöss stoppades. Tre år senare plågade nöden och hungern tyskarna och i november var det bara att ge upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.