Mats Nilsson, L

Tveksam tvärsäkerhet

Läser att det inte finns några belägg för att det mycket tid framför skärmen skulle vara skadligt för barn. Det beror snarare på vad tiden ifråga används till. Som i så många andra sammanhang är det lagom som är bäst.

Det ter sig inte direkt överraskande. Genom åren har motsvarande alarmism regelmässigt hörts från vuxenvärlden beträffande barns aktiviteter. När man själv växte upp var det TV och serietidningar som en del beskärmade (ha ha) sig över. Tänk om ungarna kunde läsa en god bok istället, hette det.

Om man går tillbaka ytterligare i tiden var det bokläsandet som ansågs förkastligt. Dels var det skadligt för ögonen och det vore bättre om de gjorde något nyttigt, som hushållsarbete, hette det då.

Det här lär oss, eller borde i alla fall göra det, att inte vara så tvärsäkra.

En som var säker på sin sak var Oskar von Hindenburg, som avled den 12 februari 1960. Han var son till den gamle marskalken von Hindenburg. Han övertalade sin far, som då var Tysklands president, att utnämna Hitler till rikskansler 1933. Han var säker på att det skulle leda till en stabil regering.

Hur det gick, det vet vi. Tvärsäkerhet är inte alltid någon bra vägledning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.