Mats Nilsson, L

Nationella myter

Den 6 mars 1836 segrade Mexiko över Texas i slaget vid Alamo. En seger som senare skulle visa sig sakna värde för mexikanerna.

Alamo blev med tiden en symbol för livskraften i den då unga staten USA, även om det ju faktiskt inte var ett krig mellan USA och Mexiko. Bakgrunden var att en del invånare i Texas ville bryta sig loss från Mexiko och bilda en egen republik. Det ville ju förstås inte Mexiko.

Kriget slutade med att Mexiko led nederlag och att Texas så¨småningom blev en del av USA.Men någon seger var alltså inte just slaget vid Alamo.

Exempel på liknande saker världen runt saknas inte.Ett sådant är slaget vid Trastfältet där serberna 1389 fick grundligt med stryk av turkarna, som då expanderade sitt välde på Balkan. Den händelsen anges som ett viktigt skäl till att serberna inte kan ge upp Kosovo, där det nämnda stället ligger.

Den här sortens nationella myter har ofta nog fått negativa följder i och med att de görs till något annat i den nationella självbilden än vad som faktiskt är fallet. Om vi ska ta något ur vår egen närliggande historia så skulle det väl vara bilden av det ståndaktigt neutrala Sverige som etablerades i början av 1800 – talet.

Det här har varit och är oss till förfång i och med att det skapar låsningar i säkerhetsfrågor som vi förvisso kunde klara oss bättre utan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.