Mats Nilsson, L

En central fråga

Så här på kvinnodagen läser jag att Åkessons gäng har litet svårt att attrahera kvinnor. Det ter sig inte helt överraskande. Det som man däremot kan undra över är varför så pass många män valt att ge dem sin röst.

Jämställdheten har alltid varit en central fråga för liberaler. Alltifrån kampen för kvinnlig rösträtt till delad föräldraförsäkring. Som pappa till två viljestarka döttrar har jag gjort mitt bästa för att leva som man lär, genom att ta del av allt från blöjbyte till körlektioner när den tiden kom.

Om jag har lyckats i min föresats, det får andra bedöma. Men jag kan ändå känna mig nöjd med att ha gjort vad jag har kunnat.

Den 8 mars 1677 (det här var långt före den internationella kvinnodagen började firas), intog svenskarna Karlshamn i Blekinge. Staden hade varit en stödjepunkt för de skånska upprorsmännen snapphanarna. Eller friskyttarna som de själva kallade sig.

Det var en viktig händelse under skånska kriget där det länge stod och vägde om danskarna skulle lyckas ta tillbaka det de hade förlorat 1658.Om de hade lyckats hade Blekinge åter blivit danskt. Fördelen hade varit att vi då hade sluppit blekingen och kvinnofienden Åkesson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.