Mats Nilsson, L

Lag och rätt

Vintern håller i sig. En fin vinterdag med sol och blå himmel och blågult guld i skidskytte. En trevlig dag, med andra ord. Till och med träningen hos sjukgymnasten gick OK.

En av olyckskamraterna upprördes apropå dagens debatt i Riksdagen över att de svenska så kallade IS -krigarna, ett i mitt tycke fånigt uttryck, skulle kunna återvända hit.

Jag påpekade att de ju är svenska medborgare och ju svårligen kan hindras från att resa hit, om de nu lyckas ta sig därifrån. Och det fick han ju medge var fallet, men att det var åt fanders ändå.

Det kan man ju tycka, men principen att varje land är ansvarigt för de egna medborgarna går ju inte att komma ifrån. Det finns här skäl att påminna om att det fanns svenskar som reste i väg för att slåss för Hitler inom SS. En av dessa återvändare var med om att grunda Åkessons parti. Också något att ha i minnet.

Det är i lägen när lag och rätt, nationellt och internationellt, börjar svikta, som det blir farligt. Den 12 mars 1940 slöts fred mellan Finland och Sovjetunionen efter finska vinterkrigets slut. Finland klarade sin frihet, men fick lämna ifrån sig bland annat Karelska näset. Det är små länder som har mest att vinna på att internationell lag upprätthålls.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.