Mats Nilsson, L

Värt att minnas

Året var 1940. Det var vårvinter och den finska vinterkriget hade just tagit slut. Freden blev kostsam för Finland, men landet lyckades ändå bevara sin frihet och självständighet.

Det rådde krigstillstånd mellan Frankrike och Storbritannien å ena sidan och Tyskland å den andra.Trots det hade det dittills inte varit så mycket till krig. Mest litet artilleridueller över gränsen. Många både trodde och hoppades att kriget snart skulle vara över. Men så blev det, som bekant, inte.

I dag kan det här tyckas konstigt, men man bör ha i minnet att okunnigheten om vad som var i görningen i Tyskland och de områden man ockuperade, var i det närmaste total. Någon massutrotning av det slag som komma skulle hade man inte heller påbörjat än.

I vilket fall som helst, den 9 april 1940 slog tyskarna till mot Danmark och Norge. Därefter följde invasionen av Frankrike. Resultatet var att Storbritannien stod kvar ensamt mot Tyskland.

För att göra en lång historia kort, det skulle ta fem år innan de allierade lyckades vända krigslyckan och krossa Nazityskland. En stor del av Europa låg i ruiner och miljoner människor hade fått sätta livet till.

Detta är bakgrunden till att EU finns. Också det bör vi ha minnet när det nu drar ihop sig till val till EU – parlamentet i slutet av maj. De som nu försöker spela på nationalistiska strängar och babbla om att EU: s makt är för stor bör mötas med det förakt enfaldigheterna förtjänar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.