Mats Nilsson, L

De verkliga förrädarna

I dag, den 4 juni är det 30 år sedan massakern på Himmelska Fridens Torg i Beijing. Diktaturen visade sitt brutala ansikte och trynet har inte blivit vackrare sedan dess, tvärtom.

Både det ryska och det kinesiska imperiet är fascistdiktaturer, även om kineserna fortfarande hyllar kommunismen till namnet. Båda agerar på samma sätt när man både inåt och utåt för en aktiv imperialistisk politik för att ta över och etniskt rensa och införliva nya territorier. Kinesernas behandling av såväl tibetaner som uigurer och ryssarnas motsvarande agerande mot Georgien, Tjetjenien och Ukraina är talande exempel.

För oss här i Europa är den ryska aggressionen mer närliggande, av lätt insedda skäl, som Bildt brukar uttrycka det. Och då är det fåfängt att tro att vi skulle klara oss på egen hand. Det är där både EU och Nato kommer in i bilden. Myten om den självständiga nationalstaten som fritt väljer att samarbeta som det passar, är en myt. Och en farlig sådan.

EU är de ingående ländernas bästa garanti för bevarad frihet och självständighet. Därmed är också Rysslands medlöpare som Orban, Le Pen (båda två hyllade den ryska ockupationen av Krim) och Åkesson de verkliga landsförrädarna och inte vi som bejakar det europeiska samarbetet. Ty den som vill ”rulla tillbaka makt”, som det brukar heta, öppnar förr ryska stridsvagnar att rulla in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.