Mats Nilsson, L

Fördomsfullt

USA: s nationaldag. Dessutom var det just denna dag, den 4 juli 1863 som nordstaterna besegrade sydstaterna i slaget vid Vicksburg. Till det yttre handlade kriget om slaveriet, men rymde givetvis andra dimensioner, som industri kontra jordbruk.

Men slaveriet var givetvis den viktigaste konfliktorsaken. Påminns om det i dag när jag tar del av den vardagsrasism som skildras i vår lokaltidning. Det gör åtminstone mig ursinnig. Minns när äldsta dottern kom hem från skolan och berättade att några äldre elever på skolan hade sagt elaka saker om en tjej i klassen. Hennes familj kommer från Marocko. På min fråga vad Julia, alltså dottern, då hade gjort, berättade hon att hon hade sagt åt de där idioterna att de pratade smörja.

Jag kände väl igen mitt eget ordval, men tyckte likväl att det var bra gjort.

I processen som föregick partiledarvalet i L fanns det sådana som inte drog sig för att spela ut rasistkortet. De hävdade att L nu skulle få en partiledare som inte kunde beskrivas som en rasist, och att det inte borde vara möjligt för medelålders vita män att tala emot den saken.

De var dumt, eftersom vi alla är rasister och främlingsfientliga i någon mån.Det gäller givetvis också andra än de som nu råkar vara blekhyade. Vad det handlar om är att om man är medveten om att detta givetvis är fördomar kan man hantera det.

I USA hanterade man frågan genom ett synnerligen blodigt krig. Det ska vi göra vad vi kan för att undvika utan att låta bli att bekämpa rasismen för den sakens skull.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.