Mats Nilsson, L

Sannolikheter

Den 16 augusti 1676 intog danska styrkor Kristianstad. Danskarna försökte ta tillbaka Skåne, Blekinge och Halland, som gått förlorade 1658. Att inta Kristianstad, som för övrigt grundats av Kristian II, i Sverige känd med tillnamnet tyrann, var förstås en framgång. Men dagen därpå åkte man på stryk i slaget vid Halmstad. Fred slöts 1680, Det tidigare Östdanmark skulle förbli svenskt.

Senare tappade danskarna både Norge och Sönderjylland. Danmark var därmed reducerat till ett litet land. Kanske är det mot den bakgrunden vi ska se tendenserna till alla taggar ut i vårt södra grannland. Nu senast när det talades om gränskontroller mot Sverige, vilket förstås vore djupt olyckligt.

Hade saker och ting utvecklats annorlunda under 1670 – talets andra hälft, hade saker och ting sannolikt tett sig mycket annorlunda också i dag, men nu blev det inte så. Men om så varit fallet, hade vi alla fall sluppit ha Åkesson inom våra gränser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.