Mats Nilsson, L

Höger och vänster

En vacker septemberdag. Om jag inte minns fel, var det också en fin dag den 3 september 1967 då högertrafiken infördes. Startade cykelfärden till skolan på fel sida, fick då syn på en skylt med ett stort H, och körde över på höger sida. Sedan dess har jag hållit mig där.

Att det var så pass kontroversiellt med högertrafik, förstod jag nog inte då. Minns informationskampanjerna, som även omfattade sidor i en del av de serietidningar vi flitigt läste. Där fanns en gubbe som egentligen hette Patrik, men kallade sig Hötrik sedan han axlat rollen som PR – gubbe för högertrafiken.

Hans insatser behövdes nog. 12 år tidigare hade svenskarna med förkrossande majoritet avvisat förslaget till högersväng i en folkomröstning. Men till sist gick det ändå igenom. Ett ”argument” som då lär ha använts i debatten var att det var ”svenskt” att köra på vänster sida. Kan just undra om inte Åkesson med emfas hade propagerat mot det utländska tilltag, om han hade varit verksam då.

Den 3 september 1939 förklarade Frankrike och Storbritannien Tyskland krig. Frågan är väl om någon då kunde föreställa sig det som komma skulle. Men särskilt britterna var ihärdiga. Inte överraskande kör de – just det – fortfarande på vänster sida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.