Mats Nilsson, L

Otur och något annat

Otursdagen. Kan tyckas vara en dålig dag att genomgå en koll på sjukhuset. Det handlar om aortan, en undersökning som erbjuds om man uppnått min aktningsvärda ålder. Vilken ålder? Det behöver vi inte gå in på just nu.

Alltnog, undersökningen, utförd med ultraljud, visade inte på något anmärkningsvärt. Det ser bra ut, fick jag veta, och allting var bra ordnat och gick som planerat. Skönt, tänkte jag. Finns alltså inget behov av att använda sig av någon visselblåsarfunktion just i dag. Lika bra det, eftersom den saknas här i regionen.

Moderaterna har tydligen motionerat om en sådan 2013. Den styrande majoriteten av S, V och MP är inte entusiastiska inför tanken. Med tanke på hur deras fögderi ter sig, är det kanske inte så konstigt.

Otur för M, alltså. Om det också är otur eller något annat som föranleder partiet att med en druckens envishet motsätta sig tanken på en hastighetssänkning på en del vägsträckor, samtidigt som man förstås (!) tycker att straffen borde vara hårdare för trafikförseelser som orsakar allvarliga olyckor med personskador eller rentav dödsfall som följd. För att sedan sätta kronan på verket föreslår partiet dessutom att Systembolaget ska få ha söndagsöppet.

Om man vill vara ironisk, och det vill man ju ibland, kan man sammanfatta partiets budskap så här:

”Du ska ha all rätt att köra 90, trots att vägen inte är riktigt byggd för det, och spara in de sex sekunder som du kanske behöver för att hinna till Systemet. Men om det är så att du kör på någon, till exempel efter att ha njutit litet väl mycket av dryckerna du inköpte på söndagen, ska du sannerligen få sitta inne länge”.

Kanske borde då en del moderater också få sitta där, eftersom de med sin politik indirekt orsakat trafikolyckor? Tja, det vore väl inte mer än rätt. Då kunde man ju säga till dem: ”Vilken otur!”

Otur hade också fransmännen den 13 september 1759 då de förlorade slaget vid Quebeck mot engelsmännen. I och med det förlorade man hela Canada, som blev en brittisk koloni.

Frankrike och England har genom århundradena ofta nog varit i luven på varandra. Under Napoleontiden var England lierat med Preussen. En episod från den tiden som jag läste om var att den preussiske befälhavaren vid ett tillfälle anförtrodde sin brittiska motsvarighet att han var gravid med en elefant och att fadern var en fransk soldat.

Inte undra på att den tidens krigföring ofta nog ter sig tämligen sinnessjuk. En koll med ultraljud, som den jag fick genomgå i dag, hade nog kunnat avgöra om den biologiska sensationen var ett faktum eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.