Mats Nilsson, L

Trumps misstag

Så har USA under Trump begått ännu ett misstag. Det är väl litet svårt att hålla reda på alla efterhand. Men den här gången kan följderna bli riktigt fatala. Att ge turkarna under Erdogan fria händer att ge sig på kurderna i norra delen av Syrien, kan i förlängningen leda till ett storkrig. Kanske rentav världskrig. Påminner en del om eftergivenheten inför Nazitysklands aggressioner och hot mot omvärlden under 30 – talet.

Många är det, inte minst inom vänstern, som genom åren ondgjort sig över USA: s roll som ett slags världspolis. Och visst har det ofta nog funnits skäl att kritisera USA: s agerande. Men man bör ha i minnet att om inte USA agerat kan vi räkna med att någon/några andra skulle ha gjort det. Och det är inte säkert att resultatet hade blivit så värst tilltalande.

Turkarna har en – obehaglig – tradition av militära erövringar. Den 7 oktober 1571 åkte de dock på ett nederlag i sjöslaget vid Lepanto. Något som satte stopp för vidare expansion i Medelhavet av det turkiska väldet. Den gången samlade sig styrkor från Venedig, Spanien, Genua och Vatikanstaten. Någon liknande samling gentemot Turkiet kan inte skönjas nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.