Mats Nilsson, L

Lögnernas korta livslängd.

Flera saker hänger ihop i dag. L inleder sitt landsmöte och i DN: s huvudledare uppmanas partiet att komma med sin berättelse om man nu inte vill formulera januariavtalets. En uppmaning att ta på största allvar, enligt min åsikt. Den liberala berättelsen behövs. Mer än på mycket länge.
I avvaktan på lunchekot i radion lyssnar jag på svar i dag. Forskare berättar om att de har upptäckt att lögner i politiken inte hindrar folk röstar på lögnarna i fråga. Faktagranskning hade i det sammanhanget inte stor betydelse. Det var inte det att väljarna nödvändigtvis trodde på lögnerna, men de fann berättelsen som lögnarna framförde som lockande.
Och där, just där, har vi nog den huvudsakliga förklaringen till att Åkessons gäng i dag når en toppnotering och intar positionen som största parti. Många gillar helt enkelt när de framstår som ett parti som säger stå upp för de som har blivit akterseglade av det liberala etablissemanget som hellre blickar ut över världen än över hembygden. För att nu generalisera en aning.
Att de kommer med de mest hårresande lögner och överdrifter spelar bara en marginell roll. Det bekräftas en stund senare när ekot rullar igång. Åkessons gäng motiverar sitt krav på Morgan Johanssons avgång med att Sverige har blivit Europas farligaste land.
Jaså?
Tittar man på statistiken i EU ligger Litauen i topp inom EU med en mordfrekvens sex gånger högre än Sverige. Och i det land som SD brukar framhålla som ett ideal, Ungern, begås dubbelt så många mord som i Sverige, räknat per capita.
Om någon företrädare för något annat parti skulle komma med samma sorts lögner skulle vederbörande bli hudflängd, med all rätt. Men inte någon ur Åkessons gäng. Ingen väntar sig nog något annat.
Ord har betydelse. Särskilt i form av berättelser. Hur ska man annars kunna förklara hur Åkessons gäng kan nå dit de har gjort? Eller hur förvirrade men samtidigt eggande tankar av en tämligen misslyckad tysk filosof, alltså Marx, kunde inspirera tillräckligt många för att en folkmördarregim skulle kunna ta makten i världens folkrikaste land?
Kineserna tycks just nu annars hålla på att göra på sig av rädsla över vad en svensk förläggare har valt att ge ut. Så till den grad att ambassadören öppet hotar med ”åtgärder” om man kulturministern delar ut PEN- klubbens pris till den fängslade Gui Minhai.
Auktoritära regimer och partier kan prestera berättelser som tjusar många. Det har vi sett många exempel på. Men de bygger alltid på lögner och kan inte i längden konkurrera med budskap om frihet. Verklig frihet av det slag som liberaler står för. Det är något att tänka på nu när Landsmötet drar igång.
Den 15 november 1434 slöts stillestånd mellan upprorsledaren Engelbrekt och kung Erik. Engelbrekts folk hade fått nog av kungligt förtryck. Något att tänka på denna dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.