Mats Nilsson, L

Uppgörelser är farliga

Sjöstedt är igång med ett chickenrace med regeringen i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet. Föremålet för vem-som-först-fegar-ur-loppet, Eva Nordmark är, inte överraskande, förvånad. V hade ju accepterat januariavtalet.

Jodå, men det kan ju ändras. Det är precis som dåvarande energiministern Birgitta Dahls (om nu någon minns det) besked om att oåterkalleliga beslut bara är oåterkalleliga när man fattar dem.

Många undrar nu om stalinisten Sjöstedt, han gick med i partiet 1978 då partiet var troget Sovjetunionen, verkligen ska löpa linan ut och – i praktiken – göra upp med Åkesson som leder ett parti som grundades av Hitlers hejdukar, om att fälla en av Löfvens ministrar.

Tja, varför inte? Stalin och Hitler gjorde ju upp i augusti 1939 om att dela Polen mellan sig. Och sedan vet vi vad som hände.

Hur uppgörelser av det slaget slutar, vet man aldrig. Den 22 november 1357 gjorde kungen Magnus Eriksson upp med sin egen son Erik, som på det sättet utökade det territorium där han i praktiken härskade suveränt. Uppgörelsen hjälpte dock inte kungen, utan han blev i princip av med allt. Men Erik hade inte mycket för det han hade vunnit. Två år senare avled han i pesten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.