Mats Nilsson, L

Militära minnen

Julen är ofta nog nostalgins tid. Igår kväll var det filmen Repmånad från 1979. Där man gör pojkar av män.
För den som gjort värnplikten finns det mycket att le igenkännande åt. Ändå ska man nog inte underskatta det försvar vi ändå hade på den tiden. Det är inte givet att andra länders styrkor var av någon överlägsen kvalitet.
Det fick omvärlden faktiskt erfara den 27 december just detta år. Sovjetunionen invaderade Afghanistan. Något som blev ett politiskt och militärt fiasko. Utan tvekan bidrog misstaget till det röda imperiets fall ett drygt decennium senare.
Det visade sig att de ryska styrkorna egentligen inte var så starka som omvärlden nog hade föreställt sig. Det visade sig också efterhand att kommunisterna i västvärlden, också här i Sverige, fortfarande inte hade släppt drömmen om att sovjetmodellen ändå var livskraftig. Men de misstog sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.