Mats Nilsson, L

Varmt och kallt

Kallt och klart. Dagar som denna ter sig som undantag denna vinter. Åtminstone än så länge. Skogsbränder kan te sig avlägsna vid den här tiden på året. Åtminstone i vår del av världen. Men på andra håll är de en hemsökelse. Och de blir vanligare. Det framgick klart av det man kunde ta del av på Vetenskapens värld i TV igår kväll.
 
Felaktiga sätt att bruka skogen och global uppvärmning är några av orsakerna. Att bränderna sedan ökar på uppvärmningen, särskilt om de fortsätter som torvbränder nere i marken, gör inte saken bättre.
 
Stora investeringar i brandbekämpning som flygplan och annat är spektakulära men har, dessvärre, ingen större effekt totalt sett. Det blir till att jobba förebyggande.
 
Den 4 februari 1958 beslöt Riksdagen att det svenska försvaret skulle rusas upp kraftigt. Tövädret efter Stalins död hade förbytts i ett frostigare klimat. Och det hade inget med vädret att göra.
 
I dag står vi inför nya utmaningar, men i mycket är tänkandet fortfarande detsamma. Vilket i sin tur kan innebära att vi gör misstaget att tro att det går att angripa dagens problem, både hemma och utomlands, med gårdagens metoder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.