Mats Nilsson, L

Inget nytt

Många är det väl som finner kinesernas agerande med anledning av virusutbrottet som både kraftfullt och beslutsamt.
 
I så fall bör man nog tänka om. Av det som redan kommit fram vet vi nu att sjukdomsutbrottet skedde betydligt tidigare än vad det verkade när nyheten började spridas. Vid det laget var viruset redan långt före. Och så blir det när man har att göra med ett totalitärt system. Att man till sist fann att det var lika bra att säga som det var, ändrar ingenting.
 
Fenomenet som sådant är inte nytt. När Spanska sjukan spreds över världen för hundra år sedan, fick epidemin sitt namn av att Spanien inte hade någon censur av nyheterna och medierna därför rapporterade om smittan. Första världskriget rasade och de krigförande länderna ville inte att någon skulle berätta för allmänheten vad som hände.
 
Resultatet? Smittan fick större spridning än vad den annars sannolikt skulle ha fått. Hur många som på det sättet dog i onödan, får vi förstås inte veta. Men det var säkert inte så få.
 
Den 17 februari 1979 invaderade Kina Vietnam. Något som skapade förvirring bland vänsterfolk både i Sverige och på andra håll. Att de båda länderna var ”bröder i socialismen”, kvittade tydligen. Eller också var det just därför. Släkten är ju, som bekant värst. Och det gäller antagligen i synnerhet i auktoritära familjer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.