Mats Nilsson, L

Fula gula kinaman

Vad är det som är mest motbjudande med behandlingen av Gui Minhai? Var och en har väl sin egen bild, men för min del är det nog draget av lögnaktigt hånfull arrogans. Man häver ur sig saker som man givetvis inser att ingen sätter någon som helst tilltro till. Precis som en viss Donald Trump. Skillnaden är dock att denne inte kan fängsla sina kritiker.
 
Samtidigt kan man konstatera att draget av uppblåsthet enbart visar på svaghet och inte styrka. Att hävda att en bokförläggare skulle utgöra en fara för rikets säkerhet, samtidigt som man hävdar sin – påstådda – roll som stormakt imponerar sannerligen inte.
 
De nuvarande härskarna i Beijing är inte de första att utöva makt på det sättet. Eller att i något som mest påminner om panik, se spöken mitt på ljusa dagen och fiender där inga finns.
 
Den förste kejsaren, Ying Zheng led under hela sitt liv av panisk skräck för inbillade och verkliga faror. Han uppnådde ett enat och välmående Kina med enhetliga lagar och myntväsende. Priset var givetvis högt. Hundratusentals människor föll offer för kejsarens paranoia. Själv dog han av kvicksilverförgiftning som han intog i ett försök att bli odödlig. Genom den terrakottaarmé som omgärdade hans gravmonument, blev han kanske dock i en mening odödlig.
 
På många sätt har denna politiska kultur fortsatt till den dag som i dag är. Kina verkar stort och mäktigt. Inte minst ekonomiskt. Men historien säger oss att högmod vanligen föregår fall. Kanske kan den virusepidemi som nu sprider sig över världen påskynda just den saken. Det återstår att se.
 
Den 26 fabruari 1658 slöt Svarige och Danmark fred i Roskilde. Sverige blev i och med det en stormakt i Norden. På andra sidan jorden befann sig Kina på sätt och vis på höjden av sin makt och sitt välstånd. Man beslöt sig i det läget för att inte längre ha med omvärlden att göra utan slöt landet gentemot omvärlden. Något som banade väg för Europas dominans över världen.
 
I dagsläget försöker man på alla sätt hävda sin – påstådda – suveränitet samtidigt som man vill ha del av omvärldens utveckling av industri och handel. Men det kommer sannolikt med tiden visa sig att den sortens metoder man nu tillämpar inte är hållbara i längden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.