Mats Nilsson, L

Kalla dagar

Soligt och fint, men också kallt. – 15 i morse. Samtidigt har det tidigare mildvädret orsakat att stora delar av staden kapslats in i ett islager som gör det minst sagt knaggligt att ta sig fram. Förstår något av hur renarna har det när de ska gräva i snön efter lav och det har blivit ett islager närmast marken.
 
Dagen är kanske kall, men vintern som sådan är – åtminstone hittills – extremt mild. Många är det väl som tar detta till intäkt för att klimatet håller på att gå överstyr. Tanken ger dem ingen ro, snarare oro. För vad ska man tro?
 
Se där, det blev ju riktigt poetiskt. Men just med tanke på detta är det nog bättre att veta än att tro.
 
En vinter – eller sommar – med onormalt väder är i sig inget belägg för klimatförändringar. Det är väl så gott som alla forskare eniga om. Men att våra utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet är det efterhand inte många som bestrider. Frågan som infinner sig då är givetvis hur stora effekterna är och vad vi ska göra åt dem.
 
Vad gäller den första frågan blir svaret att vi egentligen inte vet. Vidare blir svaret på den andra att vi ska utgå från det värsta och ta allt annat som en bonus.
 
Ty faktum är ju att vi genom att minska förbränningen av fossila bränslen uppnår en rad andra fördelar vad gäller både miljö och hälsa. Som exempel kan man ta att den som vistas utomhus i Indiens största stad Dehli en dag får i sig föroreningar motsvarande att röka ett paket cigaretter.
 
Tittar man på historien kan man iaktta att det är förbluffande ofta som just perioder av krig också har bjudit på kallt väder. Särskilt vintrarna. Det fick nog de svenska frivilliga känna på som nådde fronten under finska vinterkriget den 27 februari 1940. På natten var det under – 40 grader. Det ville nog till att de kände kämpaglöd. Om inte annat så för att hålla värmen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.