Mats Nilsson, L

Förvirring

Preems ansökan att få utöka verksamherten vid raffinaderiet i Lysekil, har utlöst den vanliga civilisationskritiken från motsvarigheterna till Åkessons gäng inom den så kallade ”miljörörelsen”. Igår var det en kvinna från Västerbotten som kläckte ur sig att det här agerandet var ”mittemot” det som man måste göra. Till och med språket var förvirrat. Men, som det heter, det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.
 
Det är inte utan att man skäms som varande umebo och västerbottning. Folk måste ju rimligen undra hur det står till med den mentala nivån i länet när man hör sådant här. Till det kan ju läggas det huvudlösa i att i det här läget ge sig iväg till den del av landet som har ganska många coronafall. Hon riskerar ju att dra hit fler fall än vi redan har här i norr.
 
Den är knappast någon tröst att den här kvinnan inte var ensam i kategorin intellektuell kortslutning. En annan kvinna kläckte i ett radioinslag om demonstrationerna i Lysekil ur sig: ”Vi måste dra ner på allt!”
 
Heliga enfald. Det vi just nu ser är följderna av att vi blir tvungna att – just det – dra ner på ganska mycket, dock inte allt, i spåren av coronautbrottet. Resandet har till stora delar upphört på vissa platser. Mycket av andra mänskliga aktiviteter likaså.
 
Det borde väl glädja om inte annat så ändå de mest hängivna av Thunbergare. Hon har för övrigt själv ställt in en resa till Frankrike. Men entusiasmen verkar, trots det, ganska måttlig. Att se följderna av det man förespråkar som allmän modell att handla efter, är kanske inte så lockande ändå.
 
Lösningen ligger givetvis inte i att dra ner på allt. Varken på Preem eller någon annanstans. Den som tror det har drabbats av den typ av civilisationskritik jag kallar Romklubbssyndromet, och som dök upp för första gången på 70 – talet.
 
Det gäller att agera utifrån de förutsättningar som ges och inte hänge sig åt önsketänkande. Så agerade de svenska trupperna som slog ryssarna den 11 mars 1555 i slaget vid Kivinebb i Finland. Ryssarna var många fler, men svenskarna var rörligare i och med att de var försedda med skidor, Något som behövdes då det tydligen var en sträng vinter.
 
Även om oddsen verkar dåliga, kan man nå framgång om man undviker att agera ”mittemot” sunt förnuft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.