Mats Nilsson, L

Historia

Svårt att undvika att tänka på hur utbrottet av covid – 19 har påverkat och kommer att påverka samhällsutvecklingen under hur lång tid det nu kommer att bli. Kan kanske verka aningen makabert, men för en som jag, intresserad av samhällsfrågor, historia och medicinska frågor, är det omöjligt att undå att finna det här verkligt intressant.
 
Historia, ja. Tittar man på den behöver man inte leta länge innan man hittar exempel på hur farsoter ändrat historiens gång och kullkastat de vackraste planer som Stora Män (?) tänkt ut. Exempelvis var det inte bara kylan som knäckte Napoelons stora armé när han tågade mot Ryssland. De små sexbenta fienderna, alltså loppor och löss, såg till att infektera trupperna med tyfoid och annat. Det var ingen slump att sjukdomen gick under namnet ”fältsjuka”.
 
Något liknande lär väl inte vara aktuellt i dagsläget, men vi kan redan nu se att det här utbrottet nog kommer att prägla kampanjerna inför presidentvalet i USA. Exakt hur det kommer att slå, återstår dock att se. En del hävdar att det gynnar Trump. Andra hävdar motsatsen.
 
Under finska vinterkriget var det dock kylan och snön mer än några sjukdomar som avgjorde krigets gång. Den 12 mars slöt Finland och Sovjetunionen fred. Finland förlorade bland annat karelska näset, men klarade av att bevara sin självständighet. Det var mer än många andra länder lyckades med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.