Mats Nilsson, L

Tyranntankar

Varningar börjar nu höras om hur statsmakten flyttar fram sina positioner. Det gäller inte bara regimer som Polen och Ungern utan även här. Det talas om att återupprätta apoteksmonopolet och att staten borde gå in som ägare i olika bolag, trots alla nedslående belägg för statens ”skicklighet” som företagare.
 
Det sämsta att göra är att man tar pandemin som förevändning för något slags återgång till ett idealiserat förflutet. Ingen kommer att bli vinnare på ett ”globaliseringsstopp” eller något annat i samma begåvade stil. Det är en usel medicin, för att använda ett passande uttryck. Inte minst för ett exportberoende land som vårt.
 
En som fick erfara hur det kan gå om man går för långt i strävan att utöka sin makt, var den danske kungen Kristian den II. Här mer känd som Kristian tyrann. Den 14 april 1523 hade hans situation blivit ohållbar och han fann för gott att fly till Nederländerna. Hans tid som kung var ute.
 
Det är väl inte så troligt att något liknande skulle äga rum i dag, men de som försöker använda pademin som ett slags politiskt fikonlöv för att kunna motivera handlingar som egentligen grundas på en helt annan agenda, kan ju lämpligen ta varning av Kristians öde.
 
Konstigt. Varför tänker jag på Trump och Boris Johnson när jag begrundar dessa ting?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.