Mats Nilsson, L

Inte unikt

Sverige befinner sig i en unik situation. Åtminstone var det så finansministern uttryckte saken när debatten om vårbudgeten inleddes i dag.
 
Stämmer det? Svaret är i grunden faktiskt nej. Varken vi eller några andra världen runt har undgått att påverkas av epidemier som rasat genom historien.
 
I skolbiblioteket fann jag under skoltiden (ja, det är förvisso ett tag sedan) en bok av Matts Bergmark: ”Från pest till polio”. Boken handlade om hur sjukdomar har format mänsklighetens historia och ändrat utvecklingens väg mer än en gång. Jag läste den med stort intresse och fick senare ett ex i i födelsedagspresent. Det är, som alla förstår, inte nyskriven, men är likväl aktuell. Särskilt just nu.
 
Om man håller sig till den typen av smittämne vi just nu är utsatta för, har epidemier av influensatyp varit rikligt företrädda genom historien. Greken Hippokrates, som brukar beskriva som läkekonstens fader, beskrev en farsot som rasade kring år 500 före vår tideräkning. Det kan ha varit en influensa. Den första epidemin som beskrevs utförligt inträffade 1387.
 
Orsakerna till epidemierna förstod man dock inte förrän i slutet av 1800 – talet. Ordet influensa användes eftersom föreställningen var den att smittan spreds med vinden och ”influerade” människorna. Bakterierna hade man upptäckt tidigare, men virus var något som länge gäckade vetenskapen.
 
Så nej. Så unik är inte dagens situation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.