Mats Nilsson, L

Vakna upp!

Så var klockan slagen. Det är morgon och klockradion satte igång. Ligger och lyssnar och försöker att vakna till. Och så kommer ett inslag som faktiskt har den effekten.
S och M, och numera beklagligt nog också L, vill tydligen att gränsen för att söka asyl på nytt ska ändras till tio år istället för nuvarande fyra. C och KD har inte bestämt sig, V och MP är emot. Åkessons gäng tycker, som vanligt, att det inte ska bli något asylsökande mer än en gång.
Nästa inslag handlar om att stigande temperatur här på jorden riskerar att göra större delar av planeten obeboelig för människor. I dag bor 0,8 procent av jordens befolkning på sådana heta platser. Och då handlar det inte om bostadspriserna.
Men i framtiden kan det bli frågan om så mycket som 3,6 miljarder människor som hamnar i sådana lägen. Och då kommer vi givetvis att få se på folkomflyttningar som får det vi sett hittills som rena bagateller.
Man kan dividera i det oändliga om ”volymer”, ”asylskäl” och annat i detaljväg. Men om vi inte utgår från verkligheten, att vi som art rört oss över klotet sedan vi lämnade Afrika, kommer det bara att leda till besvikelser.
Den 5 maj 1945 kapitulerade tyskarna i Nederländerna, nordvästra Tyskland, Danmark och Norge. Två dagar senare kom så det totala slutet.
Nazitysklands aggressiva expansion kunde tyda på en vilja att skapa ett imperium, vilket på ett sätt var sant. Men i slutändan fanns en bild av ett slags idyllien med små vackra byar och småstäder där barnen lekte och sjöng lovsånger till ledaren. Ett land (som skulle vara i tusen år), ett folk, en ledare, som det hette. Det vill säga raka motsatsen till den ovan beskrivna verkligheten att folk alltid har flyttat på sig.
Det var inte bara inhumant och vidrigt, utan också korkat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.