Mats Nilsson, L

Tänk efter före

En del företag planerar att dela ut en del av vinsten till aktieägarna, coronakris eller inte. Tillsammans med det har Tillväxtverkets sätt att tolka hur lagen om statligt stöd ser ut ser ut orsakat, ilska i Riksdagen. Nu ska minsann GD för verket ifråga kallas in till finansutskottet. Ungefär som vanartiga elever förr fick vandra upp till rektorn.
Den här sortens reaktioner är vad man kunde vänta sig. Inte minst från grönvänstern. Men av andra kunde man kanske ändå begära aningen mer av reflektion. Men nähä. Istället reagerar man ungeför som tonåringar vars förmåga att överblicka konsekvenserna av det egna agerandet trots allt ofta nog är begränsade.
I de allra flesta fall, löser det här ”problemet” sig självt. I de fall man inte har någon vinst, blir det förstås ingen utdelning. Men om man ändå har gått med plus och anser att ägarna till företaget bör få del av det, kan man då erhålla stöd för att kunna undvika att sparka de anställda? Enligt Tillväxtverket är svaret tydligen ja.
Enligt Ulla Andersson, svensk politiks svar på Maos änka Jiang Qing, borde den som vill ha stöd av skattebetalarna ”uppföra sig som folk”. Märkligt att den som representerar en ideologi vars tillämpning orsakat 100 miljoner människors död, för att nu bara nämna det värsta, ser sig skickad att lära andra vad folkvett är.
Ty det är ju så att det man här omtalar som skattebetalarnas pengar härrör från, just det, företagen som investerat och skapat arbetstillfällen och därmed skatteintäkter. Det borde till och med en sådan som KD: s Forssmed begripa, även om hans gäng baserar sig på en uppfattning där resurser sägs ha fallit som manna från himlen. Men ändå.
Vill man att företagen ska finnas kvar och fortsätta tillhandahålla de medel som Andersson och andra vill ha för att leka jultomte, ja då bör man nog också tänka ett varv till.
Den 6 maj 1959 utbröt ett ”fiskekrig” mellan Island och Storbritannien. Isländska kanonbåtar besökt briitiska trålare som man ansåg vara inne på isländskt fiskevatten. Då löste man konflikten utan att det fick alltför allvarliga konselkvenser. Kanske något för somliga att ta intryck av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.