Mats Nilsson, L

Beredskap

Det där med beredskap är svårt. Det skulle man kanske ha som devis på sina håll i samhällsapparaten. Det där med att beredskapen är god, ja det har ju visat sig kunna ifrågasättas mer än en gång.
 
Men, men. Inte ens när beredskapen är god, är det problemfritt. Som ett led i en research i arbetet med en bok om miljöpolitik, läste jag en biografi över Palme. Om någon nu minns honom.
 
När IB – affären exploderade 1973 var det många som i sin oskuldsfullhet chockades över att beredskapen innehöll den sortens element, alltså säkerhets – och underrättelsetjänst. Som dessutom samarbetade med andra västliga motsvarigheter. Också i USA. ”Men vi är ju neutrala”, som en riksdagsledamot (här ska för barmhärtighetens skull inte avslöjas vem) aninglöst uttryckte sin bestörtning. Så det är så sant som det är sagt. Beredskap kan vara en känslig historia.
 
Den 4 juni 1942 utnämndes Gustaf Mannerheim till marskalk av Finland. Då var landet i krig med Stalins Ryssland. Mot alla odds lyckades man, trots att kriget förlorades, bevara sin frihet och självständighet. Det hade nog inte gått om beredskapen nu inte ändå var god. Inte minst den mentala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.