Mats Nilsson, L

Förskott och efterskott

Augusti har börjat i regnets tecken. Påminner om den månad som nyss har avslutats. Men det ska visst bli bättre om några dagar.
 
När det gäller coronautvecklingen finns det dock inte mycket som talar för någon förbättring. Åtminstone inte globalt. Och nu blossar smittan upp i vårt västra grannland som har hyllats så av en del debattörer här i Sverige såsom varande ett föredöme.
 
För egen del skulle jag inte bli förvånad om det i slutändan skulle visa sig att det nog är mer än en som kommer att erfara vådorna av att ropa hej innan man är över bäcken. Det är lätt att man plumsar i.
 
Det fick danskarna så småningom erfara i krigen mot Sverige under 1600 – talet. Den 3 augusti 1611 erövrade man Kalmar slott i det krig som gått till historien som – just det – Kalmarkriget. Danskarna hade framgång, bland annat brände man Göteborg. freden, som slöts i Knäred, blev dyrköpt för svenskt vidkommande. Christian IV triumferade.
 
Vad varken har eller någon anna kunde ana, var att han skulle bli den sista danska kung som vann ett krig mot Sverige. Ett drygt halvsekel senare förlorade man hela Östdanmark till Sverige. För gott, skulle det visa sig. Man ska inte ta ut någon seger i förskott. Ibland inte ens i efterskott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.