Mats Nilsson, L

Klimathot

Regn och blåst i natt. Fortfarande blåst nu, men nu börjar solen titta fram. Ändå för vått ute för att skörda vinbär. Vår buske dignar av de röda läckerheterna. Den försöker sannerligen alltid att slå sitt egert rekord varje år.
 
Egentligen bor vi väldigt långt norrut och har ändå de relativt mildaklimat cvi har i Skandonavien. Något vi kan tacka golfströmmen för. Farhågor finns att ändringar i klimatet kan medföra att golfströmmen försvagas i och med att det fenomen som kallas Grönlandspumpen stannar. Den innebär nämligen att det relativt varma vattnet får ytterligare en skjuts in mot våra kuster.
 
Så har det inte heller alltid varit. För en sådär 74 000 år sedan inträffade en av de kraftigaste explosionerna i vår planets histoia. Vulkanen Toba, belägen i våra dagars Indonesien, fick ett utbrott som försänkte planeten i en köldperiod som varade i många år och som innebar undergång för de flesta djur och växter på jorden. Mänskligheten reducerades till att omfatta några tusen individer. Vi härstammar alla från denna lilla grupp.
 
Med tanke på det perspekivet blir allt tal om ”raser” eller ”folkstammar” till och med löjligare än vanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.